+ REPORTASJE
» På besøk hos Anzus , Børresen og Aavik
Lars Christensen legger ut om fordelene med cryobehandling av elementer og elektronikk – og selvsagt Gin !
den knøttlille høyttaleren Z1 tilkoblet diverse elektronikk fra Primare . Derfra gikk opplevelsen oppover i mindre og større skritt .
Hele tiden var demoene veldig gode . Vi fikk god tid til å lytte etter forskjeller , og utstyret ble byttet frem og tilbake hvis det var noe vi var usikre på , men når det gjaldt høyttalerne og elektronikken var den liten tvil om hvilken retning det tok . Bedre høyttalere og mer avansert elektronikk gjorde at forskjellene var enkle å oppfatte , men jeg må innrømme å ha blitt lettere sjokkert over forskjellen mellom Børresen 01 og Børresen 01-SSE . Sistnevnte er med sølv i elementene og har også gjennomgått den omtalte cryo-behandlingen . Disse høyttalerne er klin like , og har også den samme klangbalansen , men der stopper også sammenlikningen . Presisjonen , detaljene , luften , holografi og fokus løftet opplevelsen vesentlig . Målt i gåsehud per kvadratmeter ga det også en omfattende økning .
De kompakte Børresen 01 spiller allerede veldig imponerende , men hvem skulle tro at det var enda mer å hente – og at den ekstra piffen i lydopplevelsen skyldes noen hundre gram med sølv . Det er riktignok en temmelig kostbar ekstra piff , men
Børresen henvender seg ikke akkurat til lydentusiaster på budsjett , og det gjør de heller ikke med sine aller rimeligste modeller .
Aavik elektronikk
Midt oppe i alt snakket om sølv og cryo-behandling er det elektronikken til Aavik som står for musikken . Både som kilde , digitalkonvertere og forsterkere . Designet kan man kanskje mene litt om , men elektronikken er det all mulig grunn til å se nærmere på hvis du er ute etter en oppgradering . Mest imponerende er grunnmodellen og forsterkeren I-180 med sin UMAC-teknologi , virtuelle GND-topology og lave støygulv .
Dette er en PWM-forsterker ( klasse D ), men i motsetning til andre konstruksjoner benyttes det en sinusbølgemodulasjon i stedet for den vanlige sagtannmodulasjonen . Sinusbølgene gir mindre støy og krever mindre filtrering på utgangene . Det gir i følge Aavik lavere induksjon ( her har vi det igjen ) på utgangen og bedre dempefaktor . Om det i seg selv forklarer den gode lyden vi fikk oppleve er mindre klart , men vi ble veldig nysgjerrige på å få disse enhetene testet under kontrollerte omgivelser hjemme .
54 Stereo + 2 / 22