Stereo+ Stereopluss 2/2022 | Page 36

+ HJEMME HOS » Dag Alveng

hvor Dag legger på spolebånd som er direktekopiert fra masteropptaket .
- Det blir ikke bedre enn masterbånd . Når jeg hørte det første gang , forsto jeg møkk inn og møkk ut . Så masterbånd er noe jeg absolutt vil anbefale , sier han og smiler fra øre til øre .
Men med svært begrenset utbud og en pris på 4-5000 kr per bånd , blir du nødt til å ty til platespiller og streamer på resten av musikken . Dag synes at Naims nest dyreste streamer ikke låt i nærheten av det han fikk presentert fra masterbåndene . Så derfor satset han på Naim ND 555 . - Jeg kjøpte den uhørt og usett , sier Dag . Isak Strand hos importøren Multirom sa den låt fantastisk , men Dag Alveng trengte et annet sannhetsvitne også .
- Så jeg sendte en e-post til min stereobutikk i London , Graham`s . De pleier å gi gode råd . Så jeg spurte om den var bedre enn min nest beste Naim , og de svarte at den var i en helt annen divisjon .
Dermed kjøpte han en streamer til 345 000 kr uten å ha hørt den . Heldigvis levde den opp til forventningene .
- Om noen år får du kjøpt denne for noen tusenlapper , Men jeg begynner å dra på årene , så jeg må benytte sjansen . Jeg er veldig fornøyd og noen ganger når jeg sammenligner med mastertapen , foretrekker jeg streameren .
Storslått lyd
Men får den legendestatus i Stereo + lyttetest . Svaret er ubetinget ja . Dette anlegget er rett og slett nærmere virkeligheten enn det meste jeg har hørt . Du blir med inn i studioet og ut på konsertarenaen . Når symfoniorkesteret går opp i fortissimo på Strauss « Also Sprach Zarathustra », høres det ikke anstrengt ut i det hele tatt . Alle instrumentene kan skilles fra hverandre og instrumentene portretteres i full prakt . Det er som hele orkesteret er invitert inn i Dag Alvengs fotostudio . Det minner meg om prøvelytten på Gryphons 3 millioners høyttalere Kodo , men med enda tøffere bass og heftigere dynamikk ( og det sier ikke så lite ). Et litt lite dempet rom gjør at stemmer kan bli litt harde når db-måleren passerer 90 db , og det gjør man ofte med dette anlegget . Men det er ikke nødvendig å spille høyt fordi allerede ved litt over 80 db høres anlegget ekstremt storslått og spektakulært ut .
Jeg får streamet en ny favoritt , FKA twigs « ride the dragon », hvor lyden omslutter deg som om det var surround , og bassen går så dypt , stramt og sterkt at det virker som murgulvet beveger seg .
Men aller mest overbevisende blir det når Jan Garbarek drar i gang den utrolig vakre « Molde Canticle ( Pt . 1 )» hvor Manu Katchè dundrer løs på slagverket . Det er faktisk enda mektigere enn når jeg hørte dette live .
Når jeg går hjem til mine små basstårn med kun tolv 10-tommere , høres det ut som Manu spiller på papptrommer . Det er rett og slett som å høre en helt annen sang .
Det er ingen tvil ; dette anlegget er et kunstverk . Gleder meg til at det blir en del av utstillingen til Dag Alveng .
Fantastiske horn og åpen baffel mellombass .
36 Stereo + 2 / 22