Stereo+ Stereopluss 2/2017 | Page 66

Hifi » Soltanus ESL Virtuoso 66

TIL Å BLI ELEKTROSTATISK AV

Martin Logan og Quad er kanskje de mest kjente produsentene av elektrostatiske høyttalere, men serbiske Soltanus er ikke redd for å ta opp kampen.
Tekst og foto: Roy Ervin Solstad

Nå trenger du ikke å kikke beskjemmet ned i bordplaten fordi du ikke øyeblikkelig nikker gjenkjennende til høyttalerprodusenten Soltanus. For de fleste her hjemme på berget vil kunnskapen om serbiske hifiprodusenter være svært begrenset. Noen har nok vært borti produsenter som Trafomatic og Karan, men storselgere har de aldr vært i Norge. Soltanus er derimot et relativt ungt selskap som ble startet opp av Zoltan Mikovity for fem-seks år siden. Da hadde han allerede skapt seg et navn blant fans av elektrostatiske høyttalere med sine hjemmelagede høyttalere og modifiseringer av andre typer elektrostathøyttalere. Uten penger i ryggen var det imidlertid vanskelig å grunnlegge noen seriøs produsent av elektrostathøyttalere, så det var ikke før en investor kom på banen at Soltanus Acoustics ble grunnlagt. Snart kunne Mikovity lansere en hel serie med elektrostathøyttalere, men felles for dem alle var at de enten hadde et vanlig dymamisk bass-element i bunnen, eller måtte kobles til en aktiv subwoofer for å spille bass. Mikovity sverget nemlig til elektrostatiske paneler i resten av frekvensområdet da hurtigheten, åpenheten og detaljnivået til elektrostathøyttalere etter Mikovity sin oppfatning var langt bedre enn det man kunne få med « tradisjonell » høyttalerteknologi.

Teknologien Svært enkelt fortalt så er teknologien bak elektrostatiske høyttalere en ultratynn membran dekket av et elektrisk ledende belegg. På hver side av membranen er det en perforert metallplate eller metallgitter. Mens membranen tilføres flere tusen volt i jevn likespenning, blir vekselstrømsignalet fra forsterkeren transformert opp til svært høye spenninger som føres til metallgitterne. Det skjer ved at gitrene på hver
Stereo + 2 / 17