+ HIFI
» Western Electric 91E
300B-røret , og i de neste 45 årene skulle Western Electric levere rør og lydsystemer over hele verden .
Midt på 1980-tallet med transistor-teknologi nærmest enerådende på markedet , begynte selskapet å slite , og i 1988 trodde de ansatte på fabrikken at de hadde produsert det siste 300Brøret i selskapets historie .
De tok heldigvis feil , for bare fire år senere ville entreprenøren Charles G Whitener lov til å starte produksjon av rør og audio-utstyr under Western Electric-navnet igjen . AT & T som satt på rettighetene sa imidlertid ikke ja , før i 1995 , og året viser Whitener fram de nye 300B-rørene på Consumer Electronics Show i Las Vegas . Deretter starter produksjon av rørene ved Kansas-fabrikken opp igjen med tidligere ansatte ved maskinene .
I 2004 dukker en cd-spiller med Western Electric-logoen på , og 80 år etter lanseringen av 300B-røret i 1938 , viser selskapet fram sin nye forsterker , 91E .
Nå finnes også en forforsterker og mono effektforsterkere . Sistnevnte er fryktelig dyre , men leverer 80 watt med 300B-rør . Da skjønner alle at det trengs noen av dem , nærmere bestemt åtte stykker per monoblokk .
Western Electric 91E
Etterfølgeren til forsterkerlegenden fra 1936 , Western Electric 91A , trenger ikke så mange 300B-rør . Den nøyer seg med to , en til hver kanal . Vanligvis har en slik bestykning resultert i 7-8 watt utgangseffekt per kanal , men Western Electric 91E leverer 20 watt uten problemer .
Det skjer gjennom en patentert løsning kalt Steered Current Source Technology , er styrt strømkildeteknologi som man ville sagt på norsk . Det unike er at halvparten av vekselstrømmen ( AC ) fores parallelt til anoden på 300B-røret gjennom en modulering av hvilestrømmen . Dermed får man halvparten av krafttapet i selve røret , noe som gir utgangseffekten på 20 watt .
Jeg må innrømme at jeg ikke har svart belte i elektrofysikk , så vær snill i dommen over mitt spede forsøk på å forklare løsningen .
Uansett så er ikke den høyere utgangseffekten det eneste Western Electric har gjort for å gjøre forsterkeren tilgjengelig for flere enn de som alltid har et multimeter på innerlomma og har de aller mest lettdrevne høyttalerne . Med 20 watt blir det mulig å velge langt flere høyttalere enn om utgangseffekten er på 7-8 watt . Selv har jeg brukt mine PMChøyttalere ( Twenty5.24i ) med ypperlig resultat . De er anbefalt fra 15 watt og oppover , og 91E drev høyttalerne mine uten problemer . I tillegg slipper man å måle bias på utgangsrørene selv , slik man må på en del rørforsterkere . Årsaken er at spenningen kan variere litt fra rør til rør , og med en biasjustering , så sørger du for optimal spenning i rørene til enhver tid . Ofte er dette noe som kun må gjøres når forsterkeren er ny , eller den har stått ubrukt en stund , men med 91E slipper du å finne fram multimeteret for å måle spenningen . En mikroprosessor kontroller spenningsnivået i rørene hver eneste gang du skrur forsterkeren på . Det gjør at du alltid har riktig spenning i rørene , slik at hifi-nevrosene kan slappe av . I hvert fall på det området .
53 Stereo + 10 / 22