+ REPORTASJE
» KEF fabrikk
eller diffraksjon fra baffelen på høyttaleren , sier utviklingsingeniør Alex Holt .
Men de bruker ikke bare et ekkofritt kammer til målingene . De bruker også det stikk motsatte . Det kalles transienter rommet og ser ut som en forvokst squash bane med 8 meter under taket .
- Her inne kan vi måle impulsresponsen til høyttaleren . Du kan klart se hvor refleksjonene kommer fra og dermed ignorere dem på målingen . Så det gir perfekte ekkofrie målinger , sier Holt .
Det er bare et problem . Blir lydbølgen lenger enn rommet , vil man ikke kunne bruke målingen .
- Så det begrenser hvor dypt i bassen du kan måle . Her inne kan vi måle ned til 80-90 Hz .
Så rommet fungerer ikke til å måle basselementer , men er perfekt til mellomtoner og diskanter i de tidlige fasene av utviklingen av høyttaleren , forklarer Holt . For at målingen skal fungere best mulig har de laget et hull rundt fire meter opp på veggen – altså rundt midt på . På andre siden av hullet har de måleutstyret og kan bare montere høyttalerelementet i veggen .
Finpuss i fabrikken
Etter å ha vært i de gedigne , støyende fabrikkene til Dali og Bowers & Wilkins , føltes det veldig annerledes å komme til KEF . Her kunne du bare høre en radio summe i bakgrunnen , mens noen få ansatte syslet med å sette sammen Reference-høyttalere . Grunnen er enkel . Hos KEF produserer de kabinettene til Reference , Blade og Muon på andre fabrikker i England . Heller ikke høyttalerelementene blir produsert fra grunn av på fabrikken . Produksjonen av de populære LS50- og LS60-høyttalerne , samt alle de billigere høyttalerseriene , foregår i Kina hvor KEF har en egen fabrikk .
Ingeniør Phil Gidley viser hvordan 3D-simulering gjør det lettere å designe høyttalere .
Her måles delefilter og høyttalerelement .
Utviklingsingeniør David Bosch skaper høyttalerelementer ved hjelp av avanserte dataprogrammer .
Hele Reference-serien står utstilt hos KEF .
Her legges siste hånd på de dyre KEF-høyttalerne .
44 Stereo + 10 / 22