Stereo+ Stereopluss 10/2022 | Page 26

+ HIFI » Naim Uniti Atom

26 ALT DU TRENGER I EN LITEN BOKS

Det er over fem år siden Naim Uniti Atom dukket opp på markedet , men hvorfor endre på noe som fungerer ?
Tekst : Roy Ervin Solstad Foto : Naim og Roy Ervin Solstad

Historien til britiske Naim ligner på historien til mange hifi-produsenter . En lydinteressert fyr ( det er få damer i denne bransjen , dessverre ), synes avspillingsutstyret som finnes på markedet er skuffende dårlig . Han forsøker derfor å lage noe som er bedre . Slik var det også med Julian Vereker , en tidligere racerbilsjåfør og lidenskapelig musikkelsker . På 1960-tallet brukte han fritiden på å lytte til vennene sine som var musikere , og tok også opp musikken deres når de spilte live . Når han kom hjem for å høre på opptaket , synes han det låt så dårlig at han fant ut at dette burde han klare å gjøre bedre selv .

I 1969 begynner han å lage sine egne høyttalere og forsterkere , og tre år senere vinner han en konkurranse om å forsyne den daværende nye radiostasjonen Capitol Radio med forsterkere og høyttalere . Det ble en suksess , og året etterpå , i 1973 , grunnlegger Vereker Naim Audio . Samme år lanserer Naim Audio sin første effektforsterker for hjemmemarkedet , NAP 200 . Målet den gang var det samme som har kjennetegnet Naim i snart 50 år , nemlig Pace , Rhythm and Timing , ofte forkortet til PRaT .
Naim sine produkter blir en suksess utover 1970- og 1980-tallet , og Naim-logoen havnet etter hvert også i luksuriøse biler fra Bentley og ditto båter fra Princess . Likevel har det hele tiden vært forbrukermarkedet for hifi-produkter som har vært Naim sitt viktigste satsingsområde .
I dag lager britene både forsterkere , cd-spillere , dacer , platespiller , strømforsyninger , kabler , streamere og alt-i-ett-produkter , men ikke lenger høyttalere . Naim har også sitt eget plateselskap Naim Records .
Uniti Atom
Naim sin Uniti-serie består av kompakte kombinerte produkter . Uniti Star er en integrert forsterker med cd-spiller , streamer og digitalkonverter innebygget , Uniti Atom HE , er en forforsterker med innebygget streamer , digitalkonverter og en highend hodetelefonforsterker . Uniti Nova er en litt større boks med både en kraftig integrert forsterker , streamer og digital-til-analog-konverter , samt minijack utgang for hodetelefoner , mens Uniti Atom er en krympet Nova med halvparten så kraftig forsterker . I tillegg finnes Uniti Core som er en cd-ripper og harddisk for å lagre musikkfiler på , og som er tilpasset de andre Uniti-produktene .
Uniti Atom er dermed den minste at de komplette Uniti-boksene . Alt du trenger i tillegg er et
Stereo + 10 / 22