Stereo+ Stereopluss 1/2023 | Page 47

+ HIFI

» Yamaha R-N2000A
loudness . Det låter litt fyldigere og er akkurat det som skal til for å få bakgrunnsmusikk til å komme litt bedre ut , men kan med fordel brukes i alle situasjoner hvor det spille på lavt volum for å korrigere for ørenes manglende følsomhet i bass og diskant .
Midt på fronten står VU-meterne . De duver sakte frem og tilbake når du spiller musikk og kunne sikkert vært enda større . Nytteverdien er selvsagt diskutabel , men om jeg skulle velge , ville jeg absolutt hatt VU-metere om ikke annet for hyggens skyld . Det er merkelig hvor avslappende disse viserne kan være og hvor mye oppmerksomhet de får når du spiller . De kan slås av , men det er nok den minst tenkelige posisjonen til meter-velgeren .
R-N2000 er bygget helt symmetrisk med en stor ringkjernetrafo i midten . Det gir minst mulig negativ påvirkning mellom kanalene og bedre kanalseparasjon . Forsterkeren er overraskende tung , og den veier like mye som en tilsvarende multikanal-receiver fra Yamaha med 11 og et eller annet kanaler . Det betyr en vekt på i overkant av 2 kilo .
På hver side av de to forsterkermodulene går det kraftige innvendige kjøleribber , og det hele står montert i et svært stødig og godt sammensatt chassis som står på massive messingføtter .
Mye utstyr
Yamaha R-N2000 yter 90 watt per kanal i 8ohm og med en måling som dekker hele frekvensområdet fra 20-20 000Hz , og med en forvrengning
på 0,07 %. Det virker troverdig på alle måter , og i forhold til hvor kraftfullt den spiller virker dette nesten litt konservativt . Jeg har sett effektoppgivelser på 2x120watt , men da snakker vi om maksimal effekt i 4ohm og med forvrengning som en gitarforsterker ( 10 % THD ). Likevel – det er ingen grunn til å henge seg opp i disse oppgivelsene uansett . Så lenge du ikke har en svært tungdreven og vanskelig høyttaler , yter denne forsterkeren nok for de fleste .
På baksiden av forsterkeren finner du to optiske innganger , en koaksial og USB , i tillegg til to analoge linjeinnganger , en dedikert CD-inngang og platespillerinngang ( MM ). Men skulle du finne på å oppgradere med mer effekt har du også en pre-out og en enkelt utgang til en subwoofer . Høyttalerutgangene er forholdsvis kraftige , og gir veldig godt feste for høyttalerpluggene .
I og med at denne enheten går under betegnelsen receiver , og også er tiltenkt å kjøre TV-lyden i stua , finner du også en HDMI-inngang ( ARC ). I tillegg kommer de obligatoriske triggerinngangene som du finner på det aller meste av nettverksenhetene .
Forsterkeren har også Yamahas egen YPAO R . S . C . romkorreksjon . Denne er ikke absolutt nødvendig å bruke , men fungerer som vanlig bra . Med en egen inngang til mikrofon i nederste del av fronten er den ganske brukervennlig og enkel å forstå . Det finnes manuelle muligheter , men den enkleste metoden er å la forsterkeren gjøre seg ferdig og så bare lagre resultatet . Presisjonen er forholdsvis
47 Stereo + 1 / 23