Stereo+ Stereopluss 1/2017 | Page 30

På besøk hos Audiovector 30

DET ER DEILIG Å VÆRE NORSK HOS AUDIOVECTOR

Av og til tar vi en tur og besøker hyggelig folk. For eksempel Mads og Ole Klifoth hos den danske høyttalerkonstruktøren Audiovector. Det ble en nyttig og potensielt dyr dag, for det er ikke helt fritt for at et par av høyttalerne vi lyttet til gikk rett inn på ønskelista vår.
Tekst og foto: Håvard Holmedal

Det ble tidlig opp, og enda tidligere for Roy enn for meg. Jeg bor jo i fornuftig avstand til flyplassen, mens Roy måtte stå opp i otta. Det forhindret ikke at praten, som vanlig, gikk på musikk, stereo, Hi-Fi, livet generelt og ting vi ønsket oss i stua. Akkurat da stod ikke noen av Audiovectormodellene på ønskelista, men det forandret seg kraftig i løpet av dagen. Og bare så det er sagt. Flybillettene betalte vi selv.

Det begynte med F3 / lyd Ole Klifoth etablerte Audiovector i 1979, men da under navnet F3 / Lyd. Da hadde Ole allerede vært i bransjen i 8 år og blant annet hatt distribusjonen av Linn. Og det er kanskje her ideen om at en høyttaler må kunne oppgraderes for kunden slik at den høyttaleren man kjøper, altså kabinett og noen av elementene kan være med videre – selv om høyttaleren oppgraderes til neste modell i sortimentet. Det er en av hemmelighetene til SR3, men det skal vi komme tilbake til. Men hvorfor lage egne høyttalere? Jo, det var slik den gangen at det var mange høyttalere tilgjengelig. Noen var gode på en ting, mens andre kunne være fantastiske på noe annet. Hvorfor gikk det ikke an å kombinere disse kvalitetene i en og samme høyttaler? Ole Klifoth forteller med innlevelse om den København på den tiden med masse jazz og rocke-klubber, konsertscener og konserthaller. Da var det enkelt å få seg en referanse, og den er den samme som jeg hadde den gangen. Nemlig live-musikk. Lyd bør heller ikke handle om preferanser, men om å få det så likt virkeligheten som man kan.
Alt begynner med teppe-testen Ole Klifoth forteller at alle konstruksjoner begynner ved at de gjør teppetesten. Jeg og Roy utveksler usikre blikk. Vi har hørt om de fleste tester man kan foreta på høyttalere, men teppetesten? Ole forteller at de tar elementene de får fra sin leverandør Scan Speak, og legger dem ut på teppet foran seg. Så gjør de testen de altså kaller teppe-testen. Spiller elementet levende, har godt tempo og virker raskt og presist, går det videre i evalueringen. Er det litt flatt,
Stereo + 1 / 17