Stereo+ 7/2023 | Page 47

+ HIFI

» Qln Prestige Five
coil som vi sier på « nynorsk ». Det betyr at spolen er kortere enn høyden på magnetåpningen . Det gjør at spolen uansett utslag befinner seg innenfor magnetens åpning , noe som ifølge konstruktør Mats Andersen gir langt mer linear magnetkraft når spolen beveger seg . Konstruksjonen av selve « kurven » som elementet er festet i , er også svært åpen , noe som gjør at luften kan bevege seg fritt , uten at det skapes uheldig turbulens på baksiden som vil påvirke lyden negativt . Dette vil bidra til at elementet vil være i stand til å levere bedre på mikrodetaljnivå enn tradisjonelle konstruksjoner . De innebygde kobberringene i magnetsystemet skal gi bedre dynamikk grunnet lavere induktans i talespolen og redusert forvrengning .
Det dedikerte basselementet er bygget opp på nøyaktig samme måte , men her er det i stedet for en kone i Kevlar som er brukt i det kombinerte bass- og mellomtone-elementet , benyttet aluminium .
Det sitter også bedre komponenter i delefilteret enn i Prestige Three . Mye er imidlertid likt . Prestige Five har det patenterte Qboard-kabinettet , der to lag med høy tetthet er limt sammen av et viskoelastisk materiale som bidrar til at mesteparten av energien både utenfra og innenfra kabinettet omgjøres til varme . Resultatet er at elementene får jobbe « i fred » siden vibrasjoner i kabinettet reduseres til et minimum .
Kabinettet er også tiltet godt bakover . Det bidrar til at et lekkert visuelt uttrykk , men hovedpoenget er at med en bakoverskrånende frontbaffel , vil lyden ikke få noen tidsforsyving , siden punktet lyden kommer er identisk for hver av elementene . Det gjør at man slipper å legge inn tidskorrigering i delefilteret på grunn av plassering av elementer , og desto mindre korrigering , desto mindre påvirkning og dermed degradering av lydsignalene . Det er i hvert fall tanken .
Høyttalerne er bassreflekskonstruksjoner , og trompetformen i begge ender av refleksporten skal hindre turbulens . Det er den samme utfordringen som eksempel PMC velger å løse ved hjelp av sin Laminair-teknologi .
Tross godt tilbakelente kabinetter står de godt på sine fire utriggere . De har spikes og solide spikes-pucker som ligner mer på ishockey-pucker enn noe man putter under høyttalerne sine .
Når det gjelder elementene , så er de laget i samarbeid med ScanSpeak i Danmark .
Nederst på baksiden finner du skikkelige høyttalerterminaler . De tar imidlertid kun ett par høyttalerkabler , så biwiring eller biamping er ikke mulig .
Høyttalerne er ikke ekstremt vanskelige å drive . Følsomheten er på mer enn akseptable 89 dB , mens impedansen er på 4 Ohm . Iifølge Mats Andersen bør du ha minst 50 watt å rutte med .
47 Stereo + 7 / 23