Stereo+ 7/2023 | Page 22

+ GADGETS » Meze Audio 109 PRO

22

MYE FOR PENGENE

Det er nesten ingen grenser for hvor dyre et par hodetelefoner og en passende hodetelefon-forsterker kan bli , men hva med alle oss som har begrensede budsjetter . Er det noe der ute som spiller virkelig bra for mindre penger ?
Tekst : Håvard Holmedal

Svaret på det er definitivt ja , for vi har funnet flere gode kjøp i prisklassen fra 10 til 15K , og Meze 109 Pro er definitivt et av alternativene – hvis du er ute etter en tradisjonell hodetelefon med kabel og null trådløse tilkoblinger . Med tanke på hvor bra de låter målt opp mot trådløse hodetelefoner til samme pris , er det absolutt noe å vurdere .

Teknikken
Du registrerer umiddelbart at Meze 109 Pro låter fint . Kanskje ikke hvor bra , men de har en måte å spille på som sitter allerede på første lytteprøve . Lyden kommer fra et element på 50mm og det er en tradisjonell dynamisk driver , men som er balansert og tunet for å gi absolutt maksimal lydkvalitet i forhold til prisklassen ellers .
Da måtte det til stabil , lett og stiv membran av karbonforsterket cellulose med talespole i kobber , og som er drevet av en lett neodymmagnet . Dette elementet er så frest inn i en stiv aluminiumsramme . Meze har vært opptatt av å forhindre resonanser og harmonisk forvrengning , og det er det faktisk mulig å høre . Hodetelefonenes lyd virker nemlig særdeles ren og gjennomsiktig . og ubalanse i dempingen – bare for å nevne noe . Og så har du gode øreputer i velur som demper godt påvirkningen av uønsket lyd utenfra .
For at du skal oppleve at lyden ikke bare kommer fra midt i hodet , har Meze plassert det 50cm store elementet lett vinklet mot øregangen din . Det blir fortsatt ikke som å sitte foran et stereoanlegg , men lyden ligger faktisk ikke kun på en 90 graders akse rett ut fra ørene , men har litt mer romfølelse fremover .
Flott lyd Meze 109 Pro spiller svært bra , og du får bra igjen for å kjøpe en hodetelefon uten innebygget elektronikk og diverse trådløse mottakere . Her er det kun tilknytning via kabel . Denne kabelen kan selvsagt oppgraderes , men legg heller pengene i en så bra hodetelefon-forsterker som mulig .
Gode å ha på
Det hjelper lite om det låter bra , hvis hodetelefonene er noe herk å ha på hodet over lengre perioder . Det er godt å se at Meze er enige , og har brukt litt ekstra energi på komfort for brukeren , uansett hvordan ørene dine er formet eller hvor de sitter . Du skal ha ganske store ører hvis de ikke skal få plass i 109 Pro sine romslige klokker .
På innsiden av klokkene til dagens hodetelefoner det gjort mer enn det man kanskje tenker seg for å tilpasse akustikken . Meze 109 Pro er en såkalt åpen hodetelefon , men kammeret skal likevel « tunes » for at lyden du opplever skal bli best mulig . Det gjelder å få kontroll på refleksjoner , stående bølger
7 / 23