SNAIC 2017 SNAIC2017 | Page 81

SIMPOZIONUL NAȚIONAL ABORDAREA INTEGRATĂ A CONȚINUTURILOR- DE LA TEORIE LA PRACTICĂ
descoperite de către elevi sau pentru a câștiga timp , lăsam elevii în prealabil să pregătească terenul .
• stimularea elevilor și eventual ghidarea lor .
• multiplicarea surselor de informație și determinarea lor să le stăpânească , pentru a nu-i menține dependenți de profesor .
• colaborarea cu elevii pentru a alege conținuturi , pentru a formula probleme , pentru a stabili strategii de lucru , …
• fiecare elev să urmeze parcursul educațional în ritmul său , în mod real .
• elevii să fie lăsați să vorbească , să interacționeze și să acționeze
• învățarea elevilor să exerseze și să articuleze procesele gândirii reflexive , logice , critice , imaginative și creatoare .
• elevii și profesorii sunt interlocutori autentici , se comportă ca parteneri într-o relație dinamică și interactivă , care întreține cu cunoștințele un raport complex , astfel încât fiecare dintre cei trei poli ai triunghiului pedagogic ( elev , cunoștințe , profesor ) este implicat profund în ceea ce se întâmplă în clasă .
• profesorul încearcă să empatizeze cu elevii , să îl înțeleagă pe fiecare în parte , fără a i se pierde autoritatea sau a manifesta prea multă indulgență .
În vederea realizării unui mecanism de feed-back structurat și eficient , se recomandă consecvență și asigurarea ritmicității necesare retururilor specifice acelei secvențe didactice :
• realizarea unui feed-back formativ , permanent , continuu , pentru a verifica rezultatele cu care s-au însușit noile cunoștințe , calitatea achizițiilor , înainte de a trece la o etapă urmatoare
• determinarea elevilor să reflecteze în interior asupra demersurilor efectuate , să facă posibilă prelungirea reflecției personale și după terminarea activității didactice , prin trezirea curiozității , a dorinței de a afla , de a căuta , de a cerceta …
• verificarea dacă și în ce măsură secvențele didactice realizate au răspuns întrebărilor pe care elevii și le-au pus sau pe care nu și le-au pus .
Coerența , coexistența internă și valențele educaționale ale pedagogiei interactive se datorează și faptului că ea include evaluarea , fiind favorabilă realizării unei permanente raportări a rezultatelor instruirii la obiectivele urmărite , stabilirii obiectivelor atinse , a celor parțial atinse și a celor neatinse , relevării dificultăților și reușitelor elevilor , astfel încât aceștia să poată fi ajutați cât mai eficient .
Pedagogia grupului de elevi este activă și interactivă și favorizează participarea elevilor în activitatea didactică , dar care nu desconsideră individualitatea elevului . Elevul este atât subiect particular , întrucât expune propriul mod de a gândi , se implică personal în activitate , încearcă o formulare rațională a experienței sale , confruntă reflecția și experiența sa cu a altora , cât și subiect universal , pentru că reflecția sa personală este plasată în centrul unei cercetări care nu e doar a sa , ci și a altora . Profesorul este perfect integrat în grup , practic component al acestuia , întrucât el și elevii au funcții comune , fiind persoana care face posibil ca intervențiile fiecarui participant să contribuie la structurarea și susținerea grupului colaborativ pentru învățare . Un grup presupune activarea și asumarea unor sarcini și instaurarea unei rețele complexe de comunicare interumană .
8 DECEMBRIE 2017 81