SNAIC 2017 SNAIC2017 | Page 47

SIMPOZIONUL NAȚIONAL ABORDAREA INTEGRATĂ A CONȚINUTURILOR- DE LA TEORIE LA PRACTICĂ
Fundamentarea teoretică devine nulă în absența aplicării acesteia la clasa de elevi . Penrtu a produce efecte pozitive , nu doar în rândul elevilor , ci și în rândurile cadrelor didactice propunătoare și ale părinților , se impune respectarea principiilor didactice .
În cazul de față , ca exemplu de „ bună practică ”, descriu un proiect (” Acum e toamnă , da !”) care este în derulare în primul semestru al anului școlar , mai exact în lunile anotimpului toamna . La activitățile propuse am ca și grup țintă elevii și părinții clasei pregătitoare . Scopul este de a se crea o fuziune între educația din afara școlii și competențele generale vizate de Curriculum Național , și anume lărgirea orizontului de cunoaștere prin dezvoltarea personală .
Pe parcursul celor două luni și jumătate ( 11.09 . - 31.11 .) mi-am propus diferite activități școlare și extrașcolare care să aducă diversitate prin prisma locurilor de desfășurare și a activităților , curiozitate din partea elevilor , colaborare din partea părinților și a Biblioteciii Comunale . Toate acestea au ca scop final și cunoașterea colectivului clasei , crearea unei legături afective pozitive . Așadar , prezint succint activitățile în ordinea calendarului de desfășurare : 1 . În luna septembrie am organizat o drumeție de 2 ore cu titlul „ Să ne cunoaștem satul !”.
Colaboratori au fost câțiva părinți disponibili în orarul dat pentru a putea gestiona întreg grupul de elevi . Pe lângă aceștia a colaborat un agent al Poliției Locale , care a avut ca sarcină descrierea drumurilor ( național , european ) ce traversează comuna și a reguluilor de circulație pentru pietoni și bicicliști . Pe traseu s-a urmărit prezentare instituțiilor de Stat de pe raza localității și a rolurilor acestora : Primăria , Grădinița cu program normal , Postul de Poliție , Biblioteca Comunală , Oficiul poștal , dispensarele ( uman și veterinar ), Biserica Ortodoxă , Biserica Reformată , Muzeul Memorial „ Petofi Sandor ”, gara CFR . Bucurându-ne de soarele plăpând al toamnei , am îndrumat elevii spre a observa schimbările caracteristice începutului de toamnă . La întoarcere am colectat elemente din natură ( frunze uscate , conuri ) pentru a le folosi la lucrările tematice în cadrul orelor de abilități practice .
2 . În luna octombrie am început colaborarea cu Biblioteca Comunală , prin persoana doamnei bibliotecare . Împreună cu aceasta am organizat , o dată pe săptămână , o serie de vizionări și audiții cu tematica dată ( poezii , lecturi , imagini specifice toamnei ). Obiectivul vizat a fost dezvoltarea exprimării orale în urma înțelegerii mesajului audiat / vizionat .
3 . La începutul lunii noiembrie am organizat „ Sărbătoarea bostanilor ”. Au participat atât elevii cât și părinții cu frații mai mari , elevi la aceeași școală . Am urmărit lărgirea orizontului cultural prin prezentarea unui PPt cu tema „ Halloween în lume ”, precum și colaborarea în echipă părinte-elev în vederea realizării unor felinare din bostani și / sau din materiale reciclabile ( PET-uri ). La finalul activității , elevii au prezentat poezii și cântece învățate despre toamnă , după care , pe înserat , au defilat cu felinarele aprinse către casele lor .
4 . În luna noiembrie , în cadrul Cercului Pedagogic Zonal , elevii vor participa , sub îndrumarea mea , la o activitate integrată cu titlul „ Tablou de toamnă ”. Aceasta are ca scop
8 DECEMBRIE 2017 47