SNAIC 2017 SNAIC2017 | Page 210

SIMPOZIONUL NAȚIONAL ABORDAREA INTEGRATĂ A CONȚINUTURILOR- DE LA TEORIE LA PRACTICĂ
AUDITUL STATUTAR AL SITUAȚIILOR FINANCIARE
Mircea Claudius – Iulian Şcoala Gimnazială De Arte “ N . N . Tonitza ” Bârlad
Introducere
Auditul statutar alsituațiilor financiare face obiectul prezentei lucrări . Importanța auditului statutar este dată de contextul în care prin intermediul acestuia se obține o asigurare cu privire la credibilitatea informațiilor conținute de situațiile financiare .
Un alt aspect important al auditului statutar al situațiilor financiare este dat de faptul că beneficiarii auditului , respectiv conducerea societății comerciale , precum și utilizatorii informațiilor furnizate de acestea folosesc concluziile auditorului în formularea de decizii economice .
Pe parcursul acestei lucrări se va identifica importanța , rolul și obiectivele auditului statutar , fiind prezentate detaliat aspectele caracteristice .
Lucrarea cuprinde aspecte teoretice cu privire la activitatea de audit în general , auditul financiar și auditul statutar .
Un alt aspect deosebit de important cuprins în prezenta lucrare este reprezentat de demersul de audit statutar care prezintă efectiv etapele pe care auditorul le parcurge pentru îndeplinirea obiectivului de certificare a situațiilor financiare .
Auditul statutar este practic auditul financiar numai că are în vedere strict situațiile financiare , pe când auditul financiar este mult mai complex cuprinzând orice aspect legat de activitatea societății .
Demersul de audit începe cu o cunoaștere a societății client , continuă cu identificarea domeniilor și sistemelor semnificative , cu analiza riscurilor , sistemul contabil și sistemul de control intern . Pentru fiecare dintre acestea se obține probe de audit iar în final auditorul elaborează raportul de audit , formulează concluziile și opinia de audit cu privire la situațiile financiare .
Auditul situațiilor financiareare în vedere prezentarea auditul bilanțului contabil fiind avute în vedere posturile din bilanț , respectiv auditul capitalurilor , imobilizărilor , stocurilor , conturilor de terți și trezoreriei .
Activitatea de audit statutar nu este o activitate simplă , de fapt este o activitate complexă care necesită cunoștințe temeinice , experiență și competență .
Capitolul 1 – Auditul financiar și auditul statutar : delimitări conceptuale
Complexitatea tranzacțiilor ce au loc la nivelul unei entități patrimoniale este dată de schimbările rapide și în permanență a societății . Întrucât tranzacțiile și evenimentele sunt tot mai complexe , acestea nu mai pot fi analizate , cercetate sau clasificate de orice persoană ci numai cu ajutorul unor persoane calificate , specialiști în domeniu .
Specialiști sunt persoane cu o înaltă calificare ce are cunoștințe vaste în domeniu , de experiență , competență și autoritate , care poartă denumirea de auditori financiari .
1.1 Aspecte teoretice privind auditul
8 DECEMBRIE 2017 210