– Utbildningspolitiken håller på att haverera, sade S-ledaren Stefan Löfven när han presenterade förslaget på en pressträff i riksdagen på måndagen
Han anser att regeringens beslut att ta bort kravet på högskolebehörighet på yrkesutbildningar skrämt bort många elever.
– I en global ekonomi måste vi i stället höja utbildningsnivån, säger Löfven.
S vill också återgå till ett så kallat kunskapslyft under de kommande tio åren. Det ska ge gymnasieutbildning för de som saknar detta och utbildning på högskole-nivå.
En annan skillnad mot regeringen är att S vill permanenta yrkesvux, yrkesinriktad gymnasial vux-enutbildning.
– Det är tragikomiskt att regeringen vill skära ner på detta, anser Löfven.
Förslaget ingår i den kommande S-skuggbudgeten. Där ska finansieringen av förslaget framgå.
Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Tomas Tobé avvisar förslaget. Han vill hellre se fler praktikplatser för skoltrötta ungdomar.
– Det är bättre än att man ska tvingas gå tre år i gymnasiet och dessutom tvingas läsa in högskole-behörighet som Löfven kräver, säger han.
Regeringen har ändrat i sin reform så att de elever på yrkesförberedande program som vill läsa in högskole-behörighet numera kan göra det. Men det är frivilligt, något som Socialdemokraterna nu vill ändra på.
– Svaret till skoltrötta elever är inte att man ska tvinga dem att gå i skolan , säger Tomas Tobé.
Han pekar på att 95-99 procent av ungdomarna redan går gymnasiet och att Socialdemokraternas förslag inte är förankrat hos Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
En plikt att gå i gymnasiet fram till myndighets-dagen påverkar bara första och andra året i gymnasiet.
– Om vi får fler att gå fram till 18-årsdagen kommer fler också att gå det tredje året, tror Stefan Löfven.
Mats J Larsson
S vill ha obligatorisk gymnasieskola från 2018
Nyheter
Politikerna är överens om att något måste göras för att fler ska ungdomar ska kunna få jobb efter gymnasiet. Socialdemokraterna menar att lös-ningen är att göra gymnasieskolan obligatorisk medan moderaterna istället vill satsa på fler praktikplat-ser.