RÖPORTAJ SINAİ 42
Start-up hedefi
Ar-Ge ve inovasyon OSB’ ler için ne ifade etmektedir? Bu anlamda hedefleriniz mevcut mudur?
OSB’ lerin hizmet sağlayıcı özelliğine uygun olarak, yeni ihtiyaçlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle Endüstri 4.0 mantığıyla dijital alt yapı hizmetleri IOT( Nesnelerin İnterneti) uygulamalarına ağırlık vermek gerekir. Sanayicinin tüm projelerini inovatif altyapıya uygun olarak yürütmesi zorunluluk haline gelmiştir. Start-up girişim evinin kurulması, böylelikle yeni nesil otomotiv anlayışının yarattığı yeni ekonomiden genç girişimcilerin desteklenerek üyelerimizin yatırımcılığına yeni boyut kazandırılması yeni dönem hedeflerimiz arasında.
TOSB Eğitim Haritası geliyor
OSB içi eğitim konusunda ne düşünüyorsunuz? Nitelikli eleman temini adına verilen teşvikleri yeterli buluyor musunuz?
Eğitim çalışmalarına önem veriyoruz. Eğitim Koordinatörümüzün oluşturacağı TOSB Eğitim Haritası yardımıyla mavi yaka ve beyaz yaka için ihtiyaç duyulan eğitimlerin planlamasını yapacağız. Üniversitelerle iş birliği konusu da çok önemli. TOSB ve GTÜ iş birliği ile organize edilen Tezsiz Yüksek Lisans Programı devam ettiğimiz programlardandır. Ayrıca birçok üniversite ile imzalanan işyeri eğitim protokolü ile üniversite öğrencilerine uygun alanlarda işyeri eğitim imkanı sağlanmaktadır.
Kümelenmeye açık kapı
Endüstriyel Simbiyoz penceresinden endüstride iş birliğini değerlendirebilir misiniz?
Kolay uygulanabilir yöntemlerle kullandığımız her türlü enerjinin miktarını ve malzemeleri en aza indirmeye çalışıyoruz. Atık oluşumunu azaltıp, oluşan atıkların ekonomik kazanıma dönüştürülmesi için projeler üretiyoruz. Endüstriyel iş birliğinin sağladığı tasarruf, rekabet avantajını da yaratır; TOSB gerek çalışma gruplarıyla gerekse ortak tüm tesisleriyle; bu anlayışla çalışan, çevreye saygılı bir OSB’ dir. Biz tüm projelerimizi bu altyapıya uygun oluşturuyoruz. Endüstriyel Simbiyoz Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin yanı sıra kümelenmeyi de gerektirir. TOSB oluşumu gereği işletmeler arası kaynak verimliliği çalışmaları için çok uygun bir yerdir. Ortak Ar-Ge ve test merkezi çalışmalarımız,“ Start Up-Girişim Evi” projemiz endüstriyel iş birliği amacıyla oluşturduğumuz projeler. Bu tip iş birlikleri ile yeni iş alanları yaratma potansiyelini, girişimciliği ve bölgesel kalkınmayı hedefliyoruz.
Sürekliliğin formülü“ pazar”
OSB’ lerin, ihracatta 2023 hedeflerine ulaşabilmeleri için neler yapmaları gerekir?
Büyümenin devam etmesi, sanayimizin değişen teknolojilere hızlı bir şekilde adapte olması ve bu anlamda Ar-Ge ve inovasyona önem verilmesi; üretimin ve ihracatın artmasını beraberinde getirir. Özellikle sektörümüz için, öngörülen ihracat hedeflerinin yakalanabiliyor olması 2023 hedefi için doğru yolda olduğumuzun göstergesidir. Yurtdışı fuar çalışmaları ve yeni pazarlar tanımak, inovasyonda küresel gidişatı yakalamaya ve rekabet edebilirliği korumaya çalışmak; dış pazarlarda da rekabet imkânlarının arttırılmasını beraberinde getirir. TOSB, yüksek teknolojide üretim yapabilen ve bunun sürekliliğini sağlamak isteyen sanayiciye bu hizmetleri verebilen örnek bir OSB’ dir.