Köseg Kalesİ
Köseg Kalesinin maketi müze meydanı üzerindeki
seyahat
ük etrafındaki kırlar ve
vadilerden gelen esinti
huzur verici, onun
sakinleri güler yüzlü ve
dostça davranan insanlardır. Macarların cesur ve savaşçı ruhlu bir millet olduklarına inanmak zordur. Yüzyıllardır Macar tarihi savaş seferlerini ve baskınlarını anlatır. Onuncu yüzyılda Macarların ataları olan mad yarlar Avrupa ülkelerine dehşet saçarlardı. Onların süvarileri ağır şövalye süvarilerine bile yenilmezlerdi ve İtalya, Fransa, İspanya ülkelerini kırıp geçiriyorlardı. Bu haydutluğa son veren 1ci kral Otonun alman ordusu oldu.Madyarlar aldıkları büyük bir yenilgiden sonra Hristiyan ülkelerine yapılan baskınlarını durdurmuşlar. Sonraki yüzyıllarda madyarların saldırılarına maruz kalan ülkeler Bulgaristan ve Balkanlardı. Macaristan hükümdarları Bizans Galitsıyo ve Volınıç ülkelerine rakip olan askeri birliklerine katılıyorlardı .
Madyar atalarının savaşçı ruhlu olduklarını gösteren 1532 yılında yaşanan savaş oldu. 800 kişilik olan küçük Köseg kalesinin savunmacıları 80000 askerden oluşan Muhteşem Süleyman ordusunu geri çekilmesini zorlamışlar. (sağlamışlar).
Bir ay kale garnizonu ve orada saklanan şehir halkı 19 şiddetli hücuma dayanarak kendilerini savunmaya başarmışlar. Kuşatma olayı bittikten sonra savunma başkomutanı olan Mikloş Yurisiç milli kahraman olarak ilan edilmiş. Kuşatma yaşandığı zamanlarda savunmacılara yardımcı olan ve büyük bir rolü olan faktör de kalenin bodrum katlarında su ve gıdanın yeterli rezerve olmalarıydı. Bariş zamanlarında bile kale bodrumlarının gıda erzaklarıyla doldurulma sına özen gösteren ön görüşlü Köseg hükümdarlarının hakkı idi bunlar. Tehlike oluştuğu zamanlarda kanunen kale duvarları arkasında korunabilen
sadece her sene şehir için
hasatın bir bölümünü
bağışlayan ailelerdi. Kuşatma
olayın üzerinden 500 yıl
geçmesine rağmen, günü
müzde bu tarihi olay anısına
her gün saat 11de Köseg
kalesindeki çan kulesinden
çınlama sesleri duyulur.
ŞEHRİN MERKEZİNDE ORTA ÇAĞA AİT GÖRKEMLİ GÖRÜNTÜSÜ OLAN YAPILAR BULUNUYOR. 13.YY aİt İlk bİnalar mevcuttur
Fotoğraflar: Elena Çelik
38
B