EGZAMA hastalığına çözüm var mı?
Dünya üzerinde egzama hızla çoğlan bir hastalık haline geldi. Bulaşıcı ve hayatı tehlikesi yok ama sosyal yaşamı oldukça etkiliyor.
Dr.Recep Çelik egzamaya sebeb olan etmenleri ve nasıl oluştuğunu egzama nedenlerini ve tedavisi konusunda bilgilerini paylaşıyor.
EGZAMA
- yaklaşık olarak toplumun %10’unda görülen, özellikle vücudun açık olan yüz, avuç içi ve ayak tabanında sık olmak üzere, vücudun ince hassas deri bölgelerinde ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Her yaşta egzama görülebilir. Egzama rahatsız edici ve çirkin görünüşlü bir deri hastalığıdır, ama tehlikeli değildir. Basit bir tedaviyle kontrol altına alınabilir. Yapılan çalışmalarda her on kişiden birinin yaşamının herhangi bir döneminde egzama geçirdiği saptanmıştır. Bu oran ilk beş yaş grubu çocuklarda %50’lere çıkmaktadır. Egzama kaşıntı yapar. Özellikle el ve ayaklarında egzama olanların günlük aktiviteleri ciddi anlamda kısıtlanır. Bunun yanında, el, kol ve yüz gibi açıkta kalan yerlerde oluştuğunda, çirkin bir görünüme neden olur.
EGZAMA BELİRTİLERİ
Egzama, deri katmanları arasında görülen bir enflamasyondur (ödem,yangı, bakterisiz iltihabi bir olaydır). Bu
egzama bölgesi kızarır, nemli ya da kuru olabilir, genellikle kaşıntılıdır. Egzamalı deri kaşıyarak kanatılırsa, üzerine iltihap eklenebilir ve ciddi iltihabi hastalıklar gelişebilir. Egzama, yüzde, boyunda, kollarda ve bacaklarda, el ayak tabanında, özellikle derinin katlandığı ya da giysilerin sürtündüğü yerlerde oluşur. Hastalığın verdiği rahatsızlık egzamanın vücudu tuttuğu yere, egzamanın genişliğine, egzamadaki çatlaklara göre değişik derecelerde olabilir. El ve ayaktaki egzamalar hastada hareket kısıtlılığı oluşturur.
EGZAMA NEDENLERİ
Egzamanın ortaya çıkması ile ilgili birçok teori vardır. Ancak bunlar içinde kanımca en ilgi çekici olan, erken çocukluk döneminde egzama görülme sıklığının, sezeryanla doğan bebeklerde, normal yolla doğanlara göre daha fazla olmasıdır. Yapılan araştırmalarda bunun sebebi olarak, yeni doğanların normal bağırsak florasının oluşmasında, doğum kanalında bulunan bakterilerin etkili olduğu. Sezeryanla doğumda bu bakteriler ile karşılaşmayan
s a ğ l ı k
Metin Dr.Recep Çelik
14
Fotoğraf:www.hronika.info