SFT-nytt nr 2 2022 | Page 10

Detta händer på Nordiska museet

Detta händer på Nordiska museet

Först och främst vill vi tacka vår kära kollega Catharina Sack som gick i pension i mars 2022 efter 37 år på museet . Det har verkligen varit ett nöje att få jobba sida vid sida med en så kunnig textilkonservator med så mycket insikt i den textila samlingen . Catharina , vi saknar dig !
Just nu är vi tre textilkonservatorer på Nordiska . Chiara Romano Johansson och Katarina Olars som är fast anställda och även Marie Schön som vi har turen att återse hos oss på textilkonserveringen . Marie kommer att arbeta på museet fram till slutet av juni 2023 .
Nästa år firar Nordiska 150 år och det planerar museet att fira med en ny basutställning . Alla äldre utställningar på fjärde våningsplanet har monterats ner för att bereda plats åt den nya utställningen . Temat som handlar om människan och livet i Norden spänner över 500 år och ett stort antal föremål från museets egna samlingar kommer ställas ut . Detta är det hittills största projektet vi har arbetat med sedan vi börjat arbeta här . På föremålslistan finns totalt cirka 800 textilier att dokumentera , konservera och montera . Vi har ett spännande arbete framför oss med ett brett spektrum av objekt av vitt skilda slag . Det är allt från allt från gobelänger och dräkter från 1500- och
1600-talen till gravtextiler , små magiska trolldockor och hemvirkade mensskydd .
Ett exempel på föremål till den nya basutställningen är ett gult , broderat sidentäcke som Marie har arbetat med . Täcket var en gång en kjol daterad till mitten av 1700-talet . Det vackra broderiet har senare återbrukats , lappats ihop och fodrats med ett enkelt linnetyg . Täcket hade flera revor som behövde säkras och ett lämpligt tyg färgades in i en lagom smutsgul färg .
Alla föremål måste vara färdiga och installerade i slutet av oktober 2023 , önska oss lycka till !
Det löpande arbetet med utställningsöversyner måste förstås fortgå samtidigt . Översynerna av Nordens paris tar särskilt mycket resurser . I utställningen visas runt 100 dräkter på docka vilka står på öppna podier utan barriär mellan besökare föremål . Detta bidrar till utmaningar och vi konservatorer övervakar utställningen noga . Att försöka minimera dammspridning på podier och föremål tar mycket resurser . Chiara har innan sommaren installerat ” dust slides ” för uppsamling av damm vilka placerats strategiskt på olika platser i utställningslokalen för att på så vis ge en uppfattning om hur dammansamlingen skiljer sig mellan olika områden .
Till vänster : Det gula siden täcket tillsammans med tre prover av infärgat stödtyg . Foto : Marie Schön
Nästa sida , ovan : Dammtorkning i Nordens Paris . Foto : Peter Segemark Nästa sida , nedan : Kavaj buren av Ingrid Bergman i En enda natt , 1939 . Foto : Peter Segemark
10