SFT-nytt feb 2023 | Page 4

Vad händer på Statens historiska museer ?!

Vad händer på Statens historiska museer ?!

Det har hänt en hel del sen sist , både stort och smått . Vi är ju som sagt var en museimyndighet där sju av våra stora museer ingår : Livrustkammaren , Skokloster , Hallwylska , Historiska , Sveriges ekonomiska museum , Tumba bruksmuseum och Sveriges museum om Förintelsen .
Konservatorsgruppen har förnyats , Peter Sedelius på metall gick i pension för nästan ett år sedan och Christina Tengnér från Armémuseum ersatte honom i augusti förra året . Vi har ju också fått ett alldeles nytt museum till vår organisation , Sveriges museum om förintelsen , och för dess samlingar anställdes en objektskonservator , Ann-Sofie Stjernlöf , som tidigare jobbat vid Värdskulturmuseerna . Så vår konservatorsgrupp har utökats med en tjänst så att vi nu är 9 st . Behövligt och väldigt roligt ! Som textilkonservatorer är det fortsatt vi två , Augusta och Maria som jobbar och i vår har vi en praktikant , Willemijn Bolderman , från University of Amsterdam , som går en post-master i ” Conservation and Restoration of Cultural Heritage ” med inriktning textil .
Vår avdelning ” Samlingar och forskning ” har växt och på grund av detta delas avdelningen nu i tre enheter från tidigare två . Det blir Arkeologiska samlingar , Historiska hus med samlingar och Kulturhistoriska samlingar . Intendenter och konservatorer delas upp inom dessa efter vilket museum man är kontaktintendent / konservator för . Därav sitter vi nu på varsin enhet , Maria ( Hallwylska museet ) vid Historiska hus och Augusta ( Livrustkammaren ) vid Kulturhistoriska samlingar . Två nya enhetschefer anställs nu också till dessa två enheter . Uppdelningen är ännu så ny så vi får se hur det kommer att fungera men i mycket jobbar vi på som förut . Avdelningschef för avdelningen ” Samlingar och forskning ” är sedan hösten 2021 Annica Ewing .
Det var det om myndigheten , men vad jobbar vi egentligen med då ?
Utöver det löpande arbetet med förebyggande konserveringsinsatser på de olika museerna och historiska husen , så har de senaste åren inneburit mycket satsningar på interna strategiska utvecklingsprojekt inom samlingsförvaltning . Allt från att ta fram samlingsförvaltningsplaner , riktlinjer och rutindokument , till att upprätta gemensamma arbetsflöden i våra förvaltningssystem . Knastertorrt javisst , men väl så viktigt för att kunna säkerställa kvalitet och dokumentation i genomförandet av de verkligt roliga bitarna i myndighetens verksamhet !
4