SEVECEN 24 | Page 45

DUYGULARIMI TANIYORUM VE İFADE EDEBİLİYORUM.
Bade Vardarlı Armağan

DUYGULARIMI TANIYORUM VE İFADE EDEBİLİYORUM.

Kendi duygularını tanımak ve ifade edebilmek, başkalarının duygularını anlamak ve kabul etmek temel iletişim becerileri ile doğrudan ilişkilidir. Öğrencilerimizin kendilerine yönelik farkındalıklarını arttırmak ve iletişim becerilerini güçlendirmek adına Anaokulu’ nda rehberlik derslerinde duyguları tanıma çalışmalarına sene başından beri devam ediyoruz. Öğrencilerle temel duyguları“ Tersyüz( Inside Out)” filmindeki duygu karakterleri ile çalışıyoruz. Ardından, hangi durumlarda hangi duyguların hissedildiği ve duyguların uygun bir dille nasıl ifade edilebileceğini canlandırmalarla, kukla tiyatrosuyla ve bedende duygu ifadesi çalışmaları ile ele alıyoruz. Temel duyguları güvenli bir ortamda deneyimlemek, arkadaşlarının duygu ifadelerini gözlemlemek ve bu konuda paylaşımlarda bulunmak öğrencilerin hem kendi duygularını hem de başkalarının duygularını daha iyi tanımalarını ve adlandırabilmelerini sağladığından, öfke ve korku gibi olumsuz algılanan duyguların herkesin zaman zaman hissettikleri duygular olduğunu vurguluyor ve bu duyguları hissetmekten kaçınmak yerine bu duygularla nasıl baş edilebileceklerini öğrencilerimizle çalışıyoruz.
Beren Su ÖGER
Duygularımızı bilmek arkadaşlarımızla daha iyi anlaşmamızı sağlar, çünkü arkadaşlarımızı daha iyi anlayabiliriz.
Ada AYDINOK
Sinirli, üzgün ve mutlu gibi duyguları öğrendim. Bir de yaralanmaları öğrendik, bazı yaralanmalar hislerimizle ilgiliydi ve kalbimizi acıtıyordu.
Nila ŞAR
Öfke ellerini yumruk yapmış ve kaşlarını çatmış biri gibi. Ben öfkelendiğim zamanlarda odamda kendi kendime oyun oynuyorum.
Alvi SEVİNTİ
Kızgınlık ile ilgili çizgi film izledik, onun gibi kızmamak için neler yapabileceğimizi öğrendik.
Ekin Kardeşler
Her insan öfkelenebilir. Bazen kızınca başka bir duyguyu gösteren hayali bir maske takarız, yani kızdığımızı belli etmeyiz, bazı zamanlarda da kızınca saklanmak isteriz.
Elif Çağla Ertuğrul
Tersyüz ile duyguları tanıdık. Kızgınlık, üzüntü, tiksinti, mutluluk ve korkuyu öğrendik.
Aras Erdemir
Ben korktuğumda gözlerimi kapatıyorum, korkunca oyun oynamak beni iyi hissettiriyor.
Naz Beşeli
Sinirlendiğimizde su içip sakinleşebiliriz, önce derin nefes alırız ve ardından oyun oynarız.
43