SEVECEN 24 | Page 165

ANA DİLİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ!
Ferah Akbaş

ANA DİLİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ!

“ Dili doğru dürüst kullanamayan kişinin; doğru, mantıklı, kapsamlı bir düşüncesi yoktur. Ne kadar konuşuyor, ne kadar yazıyor, nasıl anlatıyorsa o kadardır kişi, daha fazlası değil. Çünkü düşünmeyi biçimlendiren dildir. Kimse, dil olmadan düşünemez.”
( Feyza Hepçilingirler)
Elvan SÖKMEN
7 Aralık 2016 Çarşamba günü yazar Feyza Hepçilingirler’ i ağırladık. Bu sene okumamız için seçilen kitaplardan biri de Feyza Hepçilingirler’ in yazdığı“ Off, Dilim!” kitabıydı. Türkçenin yanlış kullanımlarını anlatan kitap, öykü şeklinde olduğundan çok keyifliydi. Kitabı okuduktan sonra kendi belirlediğimiz temalarda anlatım bozuklukları olan cümleler bulup bunların doğru anlatımlarını yazdık. Sonra görsel bir sunum hazırladık. İşin en keyifli kısmı kendi bulduğumuz anlatımı bozuk cümlelerle grup çalışması yaparak kısa masallar yazmak ve bunları sunmaktı. Tüm çalışmaları yaptıktan sonra Feyza Hepçilingirler okulumuza geldi. Bizimle bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşinin ardından kitaplarımızı imzaladı. Hazırladığımız görsel sunumları ve anlatım bozukluğu dolu masal canlandırmalarımızı çok beğenen ve duygulanan yazar:“ Buradan umutla ayrılıyorum. Türkçeyi size emanet ediyorum. Gözüm de hiç arkada kalmayacak.” dedi.
Doğa KOROĞLU
Öğretmenimiz bize tatil ödevi olarak‘ Off, Dilim!’ adlı kitabı verdiğinde hemen heyecanla okumaya başlamış ve çabucak bitirmiştim. Kitap çok etkileyiciydi, çok beğenmiştim. Türkçemizin her geçen gün kirlendiğini anlatıyor ve Türkçemize sahip çıkmamız gerektiğini çok güzel bir hikâye içinde belirtiyordu. Daha sonraki günlerde, bu kitabın yazarı Feyza Hepçilingirler’ in okula geleceğini ve bizle konuşacağını duyunca çok mutlu olduk. Ona birbirinden farklı sorular sorduk, o da sorularımızı cevapladı. Kendisi bize, geleceğin umudu olduğumuzu dolayısıyla da Türkçemizi koruma görevini bizim üstlenmemiz gerektiğini söyledi. Başta İngilizce olmak üzere dilimizin kirlendiğini gösteren Türkilizce tarzında masallar yazıp canlandırdık. Sınıfça bu hataları tespit ettik. Çok keyifli anlardı! Yazar Feyza Hepçilingirler’ in geldiği gün ise Nurullah Ataç bahçe dersliğimizi de açtık ve burada anlatım yanlışı olan ve olmayan cümlelerden oluşan görsel çalışmalarımızı sergiledik. Türkçe bahçe dersliğimizin adını Nurullah Ataç koymamızın nedeni ise kendisinin Türkçemizin doğru kullanımına çok önem veren bir yazar, eleştirmen ve çevirmen olmasıydı. Türkçemizi yabancı dillerden arındırıp dilimizin güzelliğini ortaya koyalım. En büyük milli kültür varlığımız olan dilimizi koruyalım!
Bu sene Türkçe derslerinde“ Off, Dilim!” kitabını okuduk.“ Off Dilim!” Türkçenin gün geçtikçe kirlenmesini, anlatım bozukluklarının artmasını ve güzel Türkçemizin nasıl yabancı dillerin etkisinde kaldığını anlatıyor. Gerçek hayatta örnekleri ile çok fazla karşılaştığımız bu konunun böyle harika bir hikâye ile bağdaştırılması ve işlenmesi gerçekten etkileyiciydi. Ayrıca bu hikâyenin yazarı Feyza Hepçilingirler ile tanışma ve sohbet etme şansına sahip olmak bizim için unutulmayacak bir deneyim oldu.
Bade ERDEM
163