GELECEĞİN MİMARLARI İLE 3D TASARIM
Hüsna KAYAFOĞLU
GELECEĞİN MİMARLARI İLE 3D TASARIM
3D tasarım; bilgisayar grafikleri kullanarak canlı veya cansız bir nesnenin üç boyutlu matematiksel modelinin geliştirilmesi anlamına gelir. Kullanım yelpazesi oldukça geniş olan 3D modelleme; inşaatı yapılacak bir yapının üç boyutlu modelinin çıkartılmasından, imalatı yapılacak bir ürünün modellenmesine ya da animasyon ve oyunlarda görmeye aşina olduğumuz karakterlerin tasarımına kadar birçok alanda işlev göstermektedir.
Profesyonel alanda kullanılmakta olan Google SketchUp programı ile 3D tasarım çalışmaları 6. sınıf müfredatımıza entegre edildi ve öğrencilerimiz küçük adımlar ile bir kare yapıp onu çekiştirerek tek odalı bir ev yaparak başladıkları çalışmalarında şuan istedikleri modellemeyi keyifle tasarlayabilecek durumdalar. Önümüzdeki dönemde başlayacağımız Arduino çalışmalarımız için kendi robotlarımızın tasarımlarını yapmaya çok yakında başlayacağız. Modellenen nesnelerin 3D yazıcılarımız ile çıktısının alınması, öğrencilerin bir şeyler üretmenin tadına varmaları üzerine üretme konusunda akıllardaki zorlanacaklarına dair düşünce yerini eğlenceye bıraktı. 5. sınıf öğrencilerimiz ile yürüttüğümüz atölye çalışmalarımızda da öğrencilerimiz hem SketchUp programı ile dijital ortamda 3D tasarım yapıyor hem de 3D Kalemler ile özgürce tasarım yapmanın keyfini çıkarıyorlar.
Öğrencileri bilmediğimiz bir geleceğe hazırlıyor ve bunun için öğrencilerimizi nitelikli bilgiler ile donatıyoruz. Eğitimin amacı öğrencileri geleceğe hazırlamak ve öğrencilerin kendilerini gerçekleştirmelerine olanak sağlamaktır. 3D tasarım öğrencinin; hayal gücünün gelişmesini, üç boyutlu düşünebilmesini, ölçüler ile istenilen bir yapı veya nesneyi projelendirebilmesini dahası o en çok sevdikleri oyun karakterinin nasıl bir disiplin ve çalışma ile tasarlandığını anlamasını sağlar. Her zaman öğrencilerimiz ile paylaştığımız tüketen değil üreten bireyler olmaları gerektiğidir. Bu ev için istenilen tarzda bir vazonun çizilmesi ve baskısının alınıp kullanılması da olabilir, kırılmış pencere pervazının düzgün durması için alınan ölçüler ile aynısının tasarlanıp basılması da.
159