SEVECEN 24 Part 2 | Page 47

YEŞİLOVA HÖYÜĞÜNDE NEOLİTİK BİR KÖY GEZİSİ
YEŞİLOVA HÖYÜĞÜ GEZİSİ
YEŞİLOVA GEZİSİ

YEŞİLOVA HÖYÜĞÜNDE NEOLİTİK BİR KÖY GEZİSİ

Müge Dişbudak Akyol
6. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde geçmişten günümüze yerleşme konusuyla bağlantılı olarak Yeşilova’ da bulunun höyüğe bir gezi düzenledi. Öğrencilerimiz 8500 yıl öncesine dayanan bu neolitik yerleşkede hem müzeyi gezdiler hem de o dönemin özelliklerine göre hazırlanmış köydeki atölyelere katıldılar.

YEŞİLOVA HÖYÜĞÜ GEZİSİ

Deniz AVŞAR
Nafiz DELEN
Ben, öğretmenimiz Yeşilova Höyüğü gideceğimizi söylediğinde çok heyacanlanmıştım. Geziye gitmeden gezi ile ilgili araştırma yaptım. Yeşilova Höyüğü İzmir deki ilk yerleşim yeridir. Tam 8500 yıl önce yok olmuş. Yeşilova Höyüğüğünün bulunma hikayesi aslında komik bir hikaye. İnşatçılar Yeşil Ova höyüğünün bulunduğu yerden toprak alıp Buca da ki bir parkta toprağı kullanıyorlar. Parkta bulunan yetkili kullanılan toprakta kalıntılar buluyor ve belediyeye haber veriyor. Belediye bu toprağı nerden aldınız diye işçilere soruyor, işçiler toprağı aldıkları yeri gösterdikten sonra
buldukları yerde kazı çalışmaları yapılıyor. Kazı alanında mezarlar, evlerin temeleri, silahlar ve çanak çömlek bulunuyor.
Müze kuruluyor. Kazı alanına gittiğimizde çok değişik bir hisse kapıldım. Müzede eskiden burada yaşayan insanların
kulandığı eşyaları görmüştüm. Kazı alanını görme şansınıda yakaladığım için çok şanslı hissetim. Sonra yapay evlerde
eski insanlar gibi yaşadık. Buğday o zamanlar için çok önemli bir besin kaynağıydı. İnsanlar buğdaydan ekmek yapıp
kendi damgalarıyla damgalayıp, bu benim ekmeğim işaretini veriyorlardı. Okula geldiğimizde öğretmenimiz bir proje
yapacağımızdan söz etti. Öğretmenimiz bize 4 tarihi yaşam dönemini anlattı. Bir dönemi seçerek projemize başladık.
Arkadaşımla birlikte metropol yaşamla ilgili bir proje yaptım. Çok eğlendik ve çok şey öğrendik.
Defne Duru EKER

YEŞİLOVA GEZİSİ

Biz Sosyal Bilgiler dersinde İzmir’ in ilk yerleşim yeri olan Yeşilova Höyüğüne gittik. Bu müzede günümüzden 8500 yıl öncesini yaşadık. İnteraktif bir müzeydi. Yemyeşil çimenlerin üstündeki cilalı taş devrinden esinlenerek yapılmış olan evlerde buğday öğüttük, kilden çanak yaptık. Ayrıca o dönem kullanılan çakmak taşını ve diğer taş cinlerini öğrendik. Avcılık yaparak hayatlarına devam eden cilalı taş insanının nasıl avlandığını bir model üzerinde deneyimledik. Müzede neolitik dönem insanı gibi giyindik. O zaman hangi malzemeler kullanıldığını, nasıl geçimlerini sağladıklarını öğrendim. Öğreten, eğlenceli ve interaktif bir müzeydi.
148