GÜRSU IŞIK
SUYUN GÜCÜ
8. SINIF ÖĞRENCİLERİMİZ BİLİMİ LABORATUVARDA ÖĞRENİYOR
Hakan YAŞAR
Bir konuyu derste dinlemektense gerçekten yapılması ve kendi gözlerimizle görmemiz bana göre çok daha etkili. Fen dersinde de bunun için bir çok fırsatımız vardı. Pascal prensipinin günlük hayatta kullanım alanları da bu konulardan biriydi. Maketler o kadar güzeldi ki yapması bile çok eğlenceliydi. Benim en sevdiğim vinç maketiydi. Bir şırıngayı itince vincin bir bölümü hareket ediyordu. Diğer şırıngayı itince de hareketin tersi yapılıyordu. Şırıngalarda su olduğundan, su üzerlerine etkiyen basıncı aynen iletiyordu. Sonuçta ben konuyu çok daha iyi anlamış oldum ve herkesin de böyle düşündüğünden eminim.
PH ÖLÇEĞİ DENEYİ
Bartu ÜNAL
TUZ KRİSTALLERİ
Ph ölçeği ile ölçüm yapmak çok zevkli gerçekten. Eğer çözeltiye batırılan ölçek 7’ nin altında bir sayıyı gösteriyorsa o madde asidiktir. Ph ölçeğinin gösterdiği sayı azaldıkça maddenin asidik olduğunu anlarız. Aynı şekilde eğer ölçek 7’ nin üstünde bir sayı gösteriyorsa madde baziktir ve bu sayı 14 e yaklaştıkça maddenin bazik oranın da arttığını gözlemleriz. Sonuçlardan önce maddenin acı, ekşi, kaygan olması gibi özelliklerden sonuçları önce tahmin edip, sonra ölçerek tahminimizin doğruluğunu tespit ettik. Ardından bulduğumuz asit ve bazları nötralleştirerek tuz ve su oluşturduk ve ısıttığımız tuzlu suyun, suyu buharlaşınca beherde tuz kaldı. Oluşan tuzu yemedikçe gayet güvenli bir deney olduğunu söyleyebilirim.
Ege DİNÇER
Öncelikle bu deneyin yapılışı hakkında değil bana kattığı etkiler üzerinde konuşmak istiyorum. Bu konuda en fazla keyif aldığım deney buydu. Ayrıca konuda yanlış düşündüğüm birçok şey hakkında yanlışımı düzeltme şansım oldu, açıkça söylemek gerekirse bu deneyi asit ve baz çözeltisini karıştırıp ısıttığımız andaki tuzu görmek için bile yaparım. Asitler ph değeri 7 nin altındaki maddelerdir, bazlar ise pH si 7’ nin üstünde olan maddelerdir. Nötr maddeler ise tabloda 7 sayısı ile belirtilir. Tabloda 0’ a yakın olan maddeler kuvvetli asit, 14’ e yakın olanlar ise kuvvetli bazdır. Az önce söylediğim gibi, eğer ikisini karıştırırsak ortaya nötr bir madde çıkar. Bu karışımı ısıttığımızda sofra tuzu oluştuğunu gördük.
150
152