Şehide Vefa Mektubu
Bade KOLCUOĞLU
Öğretmenimiz Çanakkale şehitlerini anma günü ile ilgili yapabileceğimiz çalışmalar arasında mektup yazma seçeneğinin olduğunu söylediğinde ben çok heyecanlandım. Yazmayı çok sevdiğim için ve
Çanakkale 1915 filminde uzun süredir hayranlıkla izlediğim ve bilgiler edindiğim şehitlerimize haklarında düşündüklerimi ifade etme imkanı bulduğum için de çok mutluydum. Mektubumu yazarken izlediğimiz filmdeki sahneler gözümün önüne geldi. Onların kahramanlıkları kelimelerle
anlatılamayacak kadar büyüktü. Bu heyecanla ve duygularla yazdığım mektubumu öğretmenim 18 Mart Çanakkale Şehitleri’ ni Anma Günü’ nde tüm okula okutunca arkadaşlarımın da benimle aynı heyecanı ve duyguları paylaştıklarını fark ettim.
Melisa Dora YILDIRIM
18 Mart deniz zaferi ve şehitleri anma günü. Bu büyük zafer ardında büyük fedakarlıklar bırakmıştır. Atalarım ile gurur duyarak ve kalbim sızlayarak yazdığım bu mektup aslında bizim için yapılan her şey için çok küçük. Mektubumu yazarken dökülen her göz yaşım, ayrı kalan sevgililerden, oğlunun kokusunu özleyen anneler ve vatan sevgisini sonuna kadar kalplerinde taşıyan kahramanlar içindi. Hiçbir zaman hissettiğim minnetimi yeteri kadar dile getiremeyeceğim. Yine de gerekirse cephede gerekirse hastanede canla basla çalışmış her kahramana sonsuz saygı ve sevgi duyup bir kere daha teşekkür etmek istiyorum.
DİVAN- I HÜMAYUN OYUNU
Başak KARABACAK
Bu sene yedinci sınıf müfredatında Osmanlı’ yı öğrendik. Ünitenin ilerleyen zamanlarında Osmanlı’ da Divan adında bir danışma meclisi olduğunu öğrendik. Daha sonra öğretmenimiz sınıfa kostümlerle geldi ve Divan ' ın nasıl işlediğini öğrenmemiz için bize bir oyun hazırladı. Birkaç öğrenci seçildi ve bir kutudan karakterlerimizi seçtik. Daha sonra o karakterin kostümünü giyip oyunu canlandırdık. Bu oyunun sonunda Kaptan-ı Deya’ nın denizci, Şeyhülislam’ ın din kurallarına uygunluğuna bakan olduğunu ve Defterdar, Kazasker, Nişancı gibi birçok kişiyi öğrendik. Ayrıca Divan’ ın bir danışma meclisi olduğunu çünkü son sözün padişaha ait olduğunu öğrendik. Bu çalışma hepimizin çok hoşuna gitti.
Simirna COŞKUN
Öğretmenimiz Türk Tarihinde Yolculuk Ünitesi’ ni işlerken Türk devletlerinde yönetimin tek bir kişi elinde olduğundan bahsetti. Osmanlı Devleti’ nde ise padişahların kararlarını alırken divan adı verilen bir meclise danıştığından söz etti. Önce divanda kimlerin bulunduğu ve görevlerinin neler olduğuyla ilgili bir bilgilendirme yaptı. Daha sonra sınıfta bize bazı rolller dağıttı. Ben padişah oldum. Herkesin düşüncelerini aldıktan sonra Kırım’ a sefere çıkmaya karar verdim. Bu oyun gerçekten çok eğlenceliydi.
126
128