SAKU ry | Lupa liikkua 9/16 | Page 26

26
Luovuutta käyttämällä erilaisia oppimisympäristöjä on saatu uudella tavalla aktivoiviksi ja samalla on lisätty myös yhteisöllisyyttä ja saatu vaihtoehtoista tekemistä tauoille! SAKU ry haastaakin kaikki ottamaan opiskelijat mukaan suunnittelemaan – tehdään oppilaitosympäristöistä sellaisia, että niissä liikutaan jo melkein vahingossa ja että ne tukevat nuorten hyvinvointia työ- ja toimintakykyä vahvistamalla.
Seuraavaksi pääset tutustumaan erilaisiin hyviin käytäntöihin, joita Liikkuvan amiksen aikana luotiin. Ole hyvä, tästä saat paljon uusia ideoita ja välineitä käyttöösi!

Hyviä käytäntöjä

26

Liikkuva amis-hankkeen hyvät käytännöt ovat osoittaneet, että tärkeintä oppilaitosta aktivoivan liikkumisen edistämiselle on johdon hyväksyntä ja tuki. Koulutuksen järjestäjän pitää kokea asia tärkeäksi. Tällöin toiminnasta vastaavilla on mahdollisuus ja resurssit muokata oppimisympäristöjä mahdollisesti kohtaamastaan kritiikistä välittämättä. Fyysisen aktiivisuuden lisääminen oppilaitosympäristössä vaatii heittäytymistä ja tahtoa tehdä asioita toisin, vaikka sitä kyseenalaistettaisiin ulkopuolelta. Lisäksi tarvitaan yhteisön tukea, oppilaitosympäristön aktivoiminen ei voi olla vain yhden ihmisen takana.

''

Ismo Hietala, ammatillinen ohjaaja
Omittiin tila, siirreltiin paljon tavaroita pois sieltä ja aloittelin homman. Puutavaraa tilattiin nipullinen, ja sitten peltirankaa oli jossain täällä oppilaitoksen tiloissa. Yritettiin toimia ekologisesti, ja kaikki löydettiin täältä. Ainoastaan levyjä tilattiin. Nyt kun maalaillaan, niin katsotaan, mitä maaleja on täällä ja tilataan vasta sitten. Ei mitään ihmeitä resursseja vaadittu tai laitettu, aika helpolla pääsee.
Liikkeen lisäämiseen ei tarvita välttämättä suuria muutoksia, ne voivat olla myös pieniä asioita. Suuria taloudellisia panostuksia ja resursseja ei tarvita – paljon saa aikaiseksi jo olemassa olevilla resursseilla. On myös tärkeää, että opiskelijat osallistetaan itse toimintojen ja tilojen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Tämä lisää oppilaitosympäristön arvostamista. Lisäksi tapahtumat ja toiminnot kannattaa kytkeä hyvinvoinnin vuosikelloon, jolloin niillä on oma paikkansa, ja ne voidaan ottaa huomioon tutkinnonalojen suunnittelussa. Liikuntaan aktivoivan oppilaitosympäristön juurtumista edesauttaa toiminnan kytkeminen osaksi opetussuunnitelmia.

''

Markku Järvinen, opettaja
Se on iso asia, jos rehtori tajuaa, että liikuntaa tarvitaan viikko-ohjelmaan. Se helpottaa. Se on sen
Liikkuva amis-hankkeen hyviä käytäntöjä kartoitettaessa haastateltiin eri toimijoita, jotka toteuttivat hanketta oppilaitoksessa. Kaikkien vastaajien vastausten perusteella liikkumisen mahdollisuuksien lisääminen on lisännyt oppilaitoksessa viihtyvyyttä, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Se on parantanut opiskelijoiden käyttäytymistä ja keskittymistä lisäämällä toimintaa, jossa voi purkaa energiaa ja tuomalla opiskelijoille paikkoja, joissa voi luvan kanssa viettää aikaa. jälkeen opettajasta kiinni. Rehtorilta on hyvä ele, kun hän soittaa ja kysyy, että kuinka te teette sen ja mitä mieltä olette, ja että hänellä on aikaa kuuntelemiseen. Kun rehtori tuo sen julki, että hän ymmärtää asian tärkeyden. Tälle osastolle jää elämään se, että kun on samanlaisia ihmisiä, niin kukaan ei pysty tappamaan intoa. Ja kun kaikki näkevät, miten toiminta on toisena ja kolmantena vuonna vaikuttanut.