24
Aikuisilla iso rooli …
Liikkuva amis-hanke on mahdollistanut monenlaiset kokeilut oppilaitoksessamme. Sen lisäksi on tarvittu ja tarvitaan edelleenkin koko henkilökunnan avointa mieltä ja ymmärrystä siitä, mitä ollaan tekemässä ja miksi. Koko henkilökuntaa tarvitaan esimerkeiksi, kannustajiksi, tukijoiksi, motivaattoreiksi ja mahdollistajiksi. Kaikille löytyy varmasti oma rooli ja paikka – kun vain sen roolin on valmis nappaamaan. Niin, ja aina ei ole onnistuttu ja aina ei ole ymmärrys riittänyt – mutta yritetään, onnistutaan ja joskus erehdytäänkin, mutta yhdessä.
Uskon, että meillä kaikilla aikuisilla on suuri haaste ravistella omaa ajatusmaailmaa ja nähdä " aikuisten oikeasti ", millainen tilanne on tällä hetkellä: jaksavatko opiskelijat tehdä oikeasti sitä työtä, mihin he ovat valmistumassa – työnantajan heille määrittelemillä vaatimuksilla.
Tämä on ollut huikea ja opettavainen matka ja on sitä edelleen. Mieli tuottaa koko ajan uusia ja innovatiivisia ideoita arjen aktiivistamiseksi oppilaitoksessa, eikä takataskujakaan ole vielä kokonaan tyhjennetty Liikkuva amis-asioista! Suosittelen kokeilemaan! Mutta varoitus, tähän saattaa jäädä koukkuun!
Liikkuva amis – Liikettä amiksiin!
Susanna Ågren ja Tiina Hasari | SAKU ry
24
Kuten aikaisemmat artikkelit ansiokkaasti osoittavat, SAKU ry: n Liikkuva amis-hanke on ollut tärkeä tapa edistää nuorten omaehtoista liikkumista oppilaitosympäristössä ja rakentaa liikkumisen mahdollisuuksia. Koimme tärkeäksi antaa äänen asiantuntijoille ja tekijöille, jotka omalla työllään pyrkivät parantamaan nuorten hyvinvointia. Liikkuvan amiksen aikana on löytynyt monia erilaisia tapoja tukea liikkumista ammatillisessa oppilaitoksessa: se on lähtenyt mielipidevaikuttamisesta julisteiden kautta edeten erilaisiin hauskoihin tapahtumiin ja tempauksiin sekä totuttujen tapojen uudistamiseen pienillä asioilla.
Hyvinvoinnin lisääminen on pieniä tekoja. Työkyvystä huolehtiminen ei vaadi isoja asioita: jos päivä aloitetaan yhdessä kiertämällä kävellen toimipiste tai sallitaan päivän askareiden väliin pienet aktiivitauot ja liikkumiset, oppivat nuoret ihan itsestään keinoja hyvinvoinnista huolehtimiseen. Liikkuva amis on osoittanut myös, miten iso rooli opettajan ja aikuisen esimerkillä on: jos ohjaava tai opettava aikuinen kokee työkyvystä huolehtimisen tärkeäksi, hyvät tavat tarttuvat myös nuoriin. Kun yhteinen tauottaminen opitaan työsaleissa rutiiniksi, ei kukaan koe peli- tai venyttelytaukoa noloksi.
Innostunut opettaja innostaa myös muuta henkilöstöä – välillä se vaatii perusteluja ja enemmän työtä, mutta kun kulttuuri saadaan taipumaan liikunnan lisäämiseen, kaikki oppivat näkemään työn hyödyn ja merkityksen. Myös henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeä osa nuorten työkykytaitojen tukemista. Kun opettaja voi hyvin, hän jaksaa huolehtia myös opiskelijoiden hyvinvoinnista. Siksi henkilöstöllekin on Liikkuvan amiksen aikana pyritty tarjoamaan liikuntapäiviä ja työkykyä edistäviä tempauksia. Parasta tietenkin on, jos hyvinvointia voidaan edistää ja tehdä yhdessä!
Nuorille kannattaa antaa mahdollisuus oppimisympäristön arviointiin ja kehittämiseen. Pingispöydän nostaminen vapaaseen käyttöön saattaa aiheuttaa epävarmuutta ja huolta esimerkiksi siisteydestä. Liikkuvan amiksen kokemukset kuitenkin osoittavat, että huoli on ollut turhaa. Pikemminkin mielekäs tekeminen tauoilla on lisännyt opiskelijoiden motivaatiota ja vähentänyt häiriökäyttäytymistä, kun on ollut tekemistä, johon purkaa turhaa energiaa.
Paikallista SAKU-toimintaa hyödyntämällä voidaan helposti lisätä liikettä ja tekemistä arkeen: katusählyturnaukset ja liikuntatempaukset rakentuvat pienillä resursseilla, kun niitä tehdään yhdessä opiskelijoiden kanssa ja osana opintoja. Ne ovatkin tärkeä tapa opettaa omasta työkyvystä ja-hyvinvoinnista huolehtimista. Samalla ne myös motivoivat ja innostavat aktiivisuuteen: siitä tulee yksinkertaisesti vaan hyvä olo. Tutorit ja opiskelijakunta ovat hyvä apu paikallisen SAKU-toiminnan toteuttamiseen, mutta yhtä lailla sitä voi tehdä yhteistyössä eri tutkintoalojen opiskelijoiden kanssa.
SAKU ry: n toiminnan keskiössä on hyvinvointi. SAKU ry pyrkii tarjoamaan koulutuksen järjestäjille mahdollisuuksia ja työvälineitä hyvinvoinnin edistämiseen, paikallisia tapahtumia järjestämällä, osallisuutta edistämällä sekä työkykyä ja-hyvinvointia edistävää toimintaa tarjoamalla. Niin Ammattiosaajan työkykypassi kuin myös Ammattiosaajan liikuntavuosi tarjoavat erilaisia apuvälineitä liikkumisen edistämiseen. Työkykypassilla voidaan edistää yksittäisen opiskelijan työkykytaitoja, kun taas liikuntavuoden kautta voidaan pitää huolta, että aktivoivaa toimintaa on tarjolla koko lukuvuoden ajan. Hyödynnettävää ja työkaluja on paljon, vaaditaan vain innostusta ja halua niiden käyttöön.