SAKU ry | Hyvinvoiva oppimisympäristö Käsikirja | Page 8

8

7 . Opetuksen tuki

8

7.1 Opinto- ja uraohjaus
Oikea-aikaisella opinto- ja uraohjauksella edistetään opiskelijoiden elinikäisen oppimisen avaintaitoja , henkilökohtaisesti sopivalle alalle hakeutumista sekä opintojen läpäisyä ja työuralle kiinnittymistä . Uraohjausta tarvitaan erityisesti nivelvaiheissa perusopetuksesta toiselle asteelle sekä toiselta asteelta työelämään tai jatkokoulutukseen .
Opinto-ohjauksen rooli opiskeluhyvinvointia edistävänä toimintana korostuu erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ohjauksessa ja tuessa sekä opiskelumotivaation puutteeseen tai muihin opiskelua haittaaviin ongelmiin liittyvissä kysymyksissä . Opinto-ohjaus on koko oppilaitoksen tehtävä . Päävastuu suunnittelusta ja toteutuksesta on opinto-ohjaajilla . Ammatillisten oppilaitosten ohjauspalvelujen tulee edistää myös perusopetuksessa olevien tietoisuutta ammatillisesta koulutuksesta .
7.2 Erityisen tuen tarpeen tunnistaminen ja järjestäminen
Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kartoitus toteutetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa opintojen alkaessa . Erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan tunnistaminen perustuu aikaisempaan koulumenestykseen , peruskoulusta saatuun niveltietoon , harkinnanvaraisen haun tietoihin , oppimisen lähtötasokartoitusten tuloksiin , ryhmänohjaajan tekemään tulohaastatteluun , opettajien tai opiskelijahuollon henkilöstön tekemiin havaintoihin sekä terveydenhoitajan huomioihin . Kaikkien henkilöstöön kuuluvien tekemät havainnot on syytä ottaa huomioon .
7.3 Oppilaitosruokailu
Oppilaitosruokailu on osa oppilaitoksen opetus- ja kasvatustehtävää . Opiskeluun kuuluvan ruokailun tarkoituksena on edistää opiskelijan hyvinvointia sekä tervettä kasvua ja kehitystä . Hyvin suunniteltu ja rytmitetty ruokailu sekä ateriat , jotka opiskelijat myös säännöllisesti syövät , ylläpitävät opiskeluvireyttä päivän aikana niin oppilaitoksissa kuin työssäoppimispaikoilla .
Aamupuuro ja lautasmallia tukeva linjastoratkaisu ovat käytännön esimerkkejä arjen pienistä ratkaisuista , joilla voidaan vaikuttaa opiskelijoiden hyvinvointiin jokaisena koulupäivänä .
7.4 Vapaa-ajan harrastustoimintaan ohjaaminen
Aktiivinen harrastustoiminta ja mielekkäät vapaa-ajanviettomahdollisuudet edistävät terveyttä ja lisäävät viihtyvyyttä niin
opiskelussa kuin työelämässä . SAKU ry : n yhdessä ammattiopistojen kanssa kehittämä Aktiivisesti ammattiin -malli edesauttaa näiden tavoitteiden toteutumista ammatillisessa koulutuksessa .
Aktiivisesti ammattiin -mallin mukaisessa toiminnassa oppilaitokset kannustavat ja aktivoivat opiskelijoita sekä harrastamaan että järjestämään harrastusmahdollisuuksia omatoimisesti . Pilottioppilaitoksissa saatujen kokemusten perusteella harrastustoiminnan aktivointi lisäsi oppilaitoksen yhteisöllisyyttä ja opiskelijoiden aktiivisuutta edistäen samalla myös opiskelurauhaa .
Vapaa-ajan toiminnassa on oleellista opiskelijoista itsestään liikkeelle lähtevä toiminta , tilojen käyttömahdollisuus ja oppilaitosten yhteistyö oman paikkakunnan nuoriso- ja vapaa-ajantoimen sekä liikunta- ja kansalaisjärjestöjen kanssa . Harrastustoiminta sisältyy myös yhtenä osana työkykypassin opintokokonaisuuteen .
7.5 Asuntolatoiminta
Osa koulutuksen järjestäjistä tarjoaa opiskelijoille myös asuntolatoimintaa oppilaitosten tai koulutusyksiköiden sijaintipaikkakunnilla . Opiskelija-asuntolassa asuminen on koulutuksen järjestäjän tarjoama opintososiaalinen etu , joten asumisen ja asuntolassa järjestettävän toiminnan voidaan katsoa kuuluvan koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltoon .
Ohjattu asuntolatoiminta edistää arjen taitoja , kiinnittymistä opintoihin , opintojen läpäisyä ja henkilökohtaista hyvinvointia . Asuntolatoiminta on opetussuunnitelmia tukevaa toimintaa , jota voidaan kuvata arjen taitojen valmentamisena . Asuntolatoiminnan vaikuttavuuden keskiössä ovat asuntolaohjaajat .
Asuntolatoimintaan on laadittu erillinen käsikirja , jonka voi ladata Arjenarkki . fi : stä : tiny . cc / asuntolakk ( lyhytlinkki ).
7.6 Opiskeluhuolto
Opiskeluhuoltoon kuuluvat koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman mukainen opiskeluhuolto , kuraattori- ja psykologipalvelut sekä opiskeluterveydenhuollon palvelut . Opiskeluhuollon palveluissa toiminnan tulee painottua ongelmia ennalta ehkäisevään toimintaan . Tämä onnistuu parhaiten tehostamalla yhteisöllistä opiskeluhuoltoa , jossa koko henkilöstön tehtävä on edistää opiskelijoiden oppimista , hyvinvointia , terveyttä , sosiaalista vastuullisuutta , vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä opiskeluympäristön terveellisyyttä , turvallisuutta ja esteettömyyttä .
Opiskeluhuollon käsikirjan ammatilliseen peruskoulutukseen voi ladata Arjenarkki . fi : stä : tiny . cc / ohuoltokk ( lyhytlinkki ). Käsikirja sisältää opiskeluhuollon omavalvontamallin .