Oppilaitos |
|||||
Jaksamisen edistämisessä riittää jumppaamista Ammattiin opiskelevien terveyskäyttäytyminen ja työssäjaksaminen herättävät huolta . Kouluterveyskyselyistä on käynyt ilmi , että ammattiin opiskelevien terveystottumuksissa on petrattavaa . Opiskelijoiden hyvinvoinnin uhkakuvina tutkimuksissa näkyvät muun muassa liian vähäinen liikunta , heikot ravintotottumukset , ylipainoisuus ja levon määrä .
Ammattiopinnoissa tavoitteena on edistää myös opiskelijoiden työkykyä ja hyvinvointia . Ammattiopisto Lappian opettaja Pekka Tiitinen kertoo , että mahdollisuuksia hyvinvoinnin edistämiseen tarjotaan Lappiassa jokaiselle opiskelijalle .
-Omaan jaksamiseen liittyvissä työkaluissa riittää jumppaamista . Opiskelijoista 70 – 80 % kaipaa tavalla tai toisella preppaamista jaksamisensa tarkasteluun . Opiskelijoiden elämäntilanteet ja taustatekijät ovat hyvin erilaisia . Ikäskaala on myös laaja , kun melkein puolet opiskelijoista on aikuisopiskelijoita .
Työkykypassi motivoi hyvinvoinnista huolehtimiseen Työkykypassi on ammatilliseen koulutukseen suunniteltu työväline , jonka tavoitteena on lisätä opiskelijan tietoja , taitoja ja motivaatiota
|
huolehtia omasta terveydestä ja hyvinvoinnista opintojen aikana ja työelämään siirryttäessä . Opiskelijoiden motivoinnissa työelämässä oppimisen jaksoilla on merkittävä rooli .
-Olisi tärkeää , että opiskelijat saisivat muilta työntekijöiltä viestiä , että työtehtävien osaamisen lisäksi työhyvinvoinnista huolehtiminen on yhtä tärkeää . Kuulla kokemuksesta , mitä on viisikymppisenä hoksannut ammatin kuormittavuudesta . Nostaa asioita opiskelijoita tsemppaavalla tavalla esille , kannustaa Pekka Tiitinen opiskelijoiden ohjaukseen työpaikoilla .
-Monista isoista yrityksistä on tullut viestiä , että työkyvystä ja työhyvinvoinnista huolehtimiseen on pakko panna paukkuja . Olkaa yhteistyöhön sitoutuneita , niin saatte koulutuksesta opiskelijoita , jotka jaksavat työssään paremmin .
Opinnoissa kasvetaan ammatillisuuteen Savon ammattiopiston hoitotyön opettaja Maarit Kiviholma nostaa opinnoissa ammattitaidon opettamisen rinnalle tärkeänä kokonaisuutena opiskelijan työelämävalmiuksien vahvistamisen . Työyhteisöön siirtyminen on etenkin nuorelle opiskelijalle kasvun paikka .
|
-Tärkeää on kasvaminen ammatillisuuteen ja ajattelun laajentaminen omasta itsestä myös ympärillä oleviin ihmisiin . Työssä asiakas on tärkein ja hoitotyötä tehdään hänen ehdoillaan , kuvaa Kiviholma .
-Työelämävalmiudet ovat nuorilla heikentyneet ja perusasioiden sisäistämiseen tarvitaan tukea . Perusasioissa lähdetään liikkeelle esimerkiksi siitä , milloin tullaan töihin tai miten jatkuva puhelimella olo tai viestittely työaikana ei kuulu työnkuvaan .
Lähihoitajan työtehtävät kuormittavat sekä fyysisesti että psyykkisesti . Työssä jaksamiseen vaikuttavat esimerkiksi työn palkitsevuus ja merkityksellisyys , työyhteisön yhteenhitsautuneisuus sekä hoitotyön apuvälineet .
-Apuvälineiden käytössä on menty vuosien varrella eteenpäin , enää apuvälineet eivät ole työpaikan nurkissa niin pölyttymässä . Hoitotyössä oman kehon ergonominen käyttö sekä apuvälineet tukevat fyysistä työssäjaksamista . Ikääntyneiden kanssa työ on asiakasta aktivoivaa hänen omat voimavaransa huomioiden . Kun ihmisten kanssa toimitaan , niin siinä edellytetään myös asiakkaan kuulemisessa herkkyyttä .
|
15 |