Nuori elää tässä hetkessä Kampuksen tunnelma oli rento ja hyväntuulinen . Opiskelijoilla oli mukavan tuntuista ryhmähenkeä , kun he rekrytoivat kavereitaankin käymään pisteelläni lounastauon aikana . Nikotiinitietotestiin osallistuvien kesken arvonnassa olleella bluetooth-kaiuttimella lienee ollut myös osuutta asiaan , mutta sama se ; nuoria virtasi jutuille tasaisesti ja se oli pääasia .
Tupakkatuotteiden käyttäminen rutiininomaisesti juuri ruoan tai kahvin nauttimisen jälkeen on tavallista ja se näkyi myös tuona päivänä . Jos paikalle tuli taukonsa aikana neljän-viiden nuoren ryhmä kerrallaan , niin keskimäärin yhdellä heistä oli nuuska käytössä . Kun kysyin , oliko lopettaminen käynyt mielessä , niin suurin osa vastasi aivan spontaanisti , että ei lainkaan . Jos kokemus nuuskasta on se , että sen käyttö rentouttaa , eikä mitään haittavaikutuksia tunnisteta , niin silloin tuo asenne on täysin ymmärrettävä . Kun saatavuus ei ole ongelma ja hinnaltaankin nuuska on huomattavasti perinteistä tupakkaa halvempaa , niin siitäkin näkökulmasta katsottuna se on nuorelle houkutteleva vaihtoehto . Siksi suuri käyttäjien määrä ei yllätä .
Tulevaisuuden työvoimaa Kohtaamani nuoret opiskelevat mm . merkonomeiksi , lähihoitajiksi , kosmetologeiksi , autonasentajiksi ja kondiittoreiksi . He ovat siis tulevaisuuden työvoimaa , joiden pitäisi jaksaa ja voida hyvin . Jos neljäsosalle heistä jo opiskeluaikana kehittyy vahva riippuvuus nikotiiniin , on tulevaisuudessa myös terveyteen liittyviä ongelmia tiedossa . Se tarkoittaa infektioita , tuki- ja liikuntaelinvaivoja , verisuoniperäisiä ongelmia , syöpää . Sairauspoissaoloja ja kustannuksia yhteiskunnalle .
Nikotiinin käyttö ammattioppilaitosten alueella voi tuntua ongelmista pienimmältä . Tiedossa on , miten mm . pitkä korona-aika on aiheuttanut osalle nuorista laajempia elämänhallintaan ja mielenterveyteen liittyviä ongelmia , joihin yritetään nyt antaa apua niin paljon kuin pystytään . Oppilashuollon resurssit ovat paikoin riittämättömät . Silti näitä takki auki tulevaisuuteen katsovia , hyvää meininkiä täynnä olevia ” perusnuoria ” ei pitäisi unohtaa . He tarvitsevat myös huomiota , oikeaa tietoa ja tukea oman elämänsä hallintaan ja hyvinvointinsa rakentamiseen .
Halukkuutta hyvinvointitalkoisiin ? Ehkäisevä päihdetyö jää vähimmälle juuri silloin , kun raskaampaa korjaavaa työtä on paljon ja resurssit on sidottu siihen . Ennaltaehkäisevä työ on kuitenkin lakisääteistä ja sitä tulee tulevaisuudessa tehdä yhä laajemmassa yhteistyössä eri toimijoiden kesken . Joensuun alueen ammattioppilaitokset eivät ole yksin nikotiinin käyttöön liittyvien haasteiden kanssa , vaan ilmiö on sama koko Suomessa .
Oppilaitoksissa ehkäisevä päihdetyö voisi tarkoittaa yhteisiä sääntöjä ja käytäntöjä , joihin koko henkilökunta sitoutuu aina johdosta laitoshuoltajiin saakka . Yhtenäistä , säännöllistä viestintää ehkäisevän päihdetyön aiheista oppilaitoksen kanavissa ja kotisivuilla . Henkilökunnan tiedottamista ja kouluttamista opetustyön tueksi . Oppilaiden osallistamista ja heidän mielipiteidensä sekä tarpeidensa kuulemista . Oppilashuollon riittävää resurssointia sekä kolmannen sektorin ja muiden toimijoiden osaamisen hyödyntämistä oppilaitoksen arjen tukena . Uusien toimintatapojen kehittämistä yhdessä niin , että tulevaisuuden ammattilaiset saisivat parhaat mahdolliset edellytykset toimia työelämässä . Tarvitaan siis kaikkia koskevat hyvinvointitalkoot . Kuka lähtee mukaan ?
Hyvinvointivirtaa-viikon jälkeen Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian Peltolan yksikössä on lähdetty tekemään yhteistyötä nikotiinituotteiden käytön vähentämiseksi kampuksella . Mukana pilottikampanjassa on ammattilaisia oppilaitoksen eri tahoilta : viestinnän asiantuntijat , johtoryhmän edustaja , opiskelijatoiminnan kehittäjä , terveydenhoitaja sekä nimetty kampanjakasvo henkilöstön sisältä . Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistys toimii taustalla asiantuntijaapuna ja yhteistyökumppanina .
Eri puolilla Suomea syöpäyhdistykset ovat lähestyneet ammattioppilaitoksia Syöpäjärjestöjen Nikotiiniton amis -toimintamallin puitteissa ja tarjonneet mahdollisuutta yhteistyöhön . Toimintamallin taustalla on kehittämishanke Savon ammattiopiston kanssa , missä luotiin konkreettisia työkaluja ja toimintamalleja osaksi oppilaitoksen arjen rakenteita . Kehittämistyössä on ollut tiiviisti mukana oppilaitoksen henkilöstöä ja opiskelijoita , jotta työ todella tarjoaa konkreettisia työkaluja oppilaitoksen nikotiinittoman toimintakulttuurin kehittämiseen . Nikotiiniton amis -toimintamalli on kaikkien ammatillisten oppilaitosten käytettävissä ja siihen pääsee tutustumaan tarkemmin osoitteessa https :// fressisedu . fi / oppilaitokset / nikotiinitonamis / .
23