SAKU ry | Action! 1/2022 | Page 20

Opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivillä korostettiin nuoren kasvulle tilan antamista

Opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivillä korostettiin nuoren kasvulle tilan antamista

Hyvinvointiin kuuluu mahdollisuus olla sellainen kuin on

Teksti ja kuvat : Sari Mantila-Savolainen
Opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät kokosivat 23 .– 24 . marraskuuta laaja-alaisesti ammatillisen koulutuksen henkilöstöä opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämisen kysymysten äärelle . Hyvä kohtaaminen , läsnäolo ja välittäminen sekä nuoren kasvulle tilan antaminen painottuivat monessa puheenvuorossa sekä keskusteluissa .
20
Opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät kokosivat Tampereelle marraskuussa moniammatillisen joukon ammatillisen koulutuksen henkilöstöä pohtimaan opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämisen kysymyksiä . Puheenvuorojen pitäjiä yhdisti ajatus opiskelijoiden hyvän kohtaamisen ja ajan antamisen merkityksestä . Kuraattori Riitta Hirsikoski muistutti puheenvuorossaan opiskelijoiden moninaisista elämäntilanteista , joita myös kohtaamisissa tulee ottaa huomioon .
-Hyvinvoinnin näkökulmasta oppilaitos on kohtaamispaikka . Kohtaaminen on ykkösjuttu joka päivä . Kohtaamiseen kuuluu läsnäoloa ja välittämistä . Opiskelijoihin pitää tutustua ihan perin pohjin .
-Haastan teitä miettimään , mitä astuu sisälle , kun opiskelija tulee paikalle . Opiskelijoiden mukana tulee erilaisia kertomuksia , joissa mukana voi olla vaikkapa asunnottomuutta , superlahjakkuutta , päihdeongelmia tai taitoja / taidottomuutta . Myös oppilaitoksessa
oleminen on kertomus . On tärkeää , että opiskelija kutsutaan mukaan , ja että hän tuntee olevansa osa tätä kertomusta .
Nuorilla on oikeus tulla kuulluksi Tampereen yliopiston väitöskirjatutkijat Jenni Kallio ja Susanna Ågren toivat esille nuorisotutkimuksen näkökulmia nuorten hyvinvointiin ja osallisuuteen yhteiskunnassa . Vaikka elämisen hektisyys kasvaa , niin silti nuorelle tulisi antaa tilaa olla hetkessä ja oma itsensä .
-Keskustelua tarvitaan kestävästä hyvinvoinnista . Miten nuoret näkevät osallisuutensa ? Mikä on hyväksyttävä tapa olla yhteiskunnassa ? Nuorille luodaan odotuksia ja kuvaa ideaalista tavasta olla yhteiskunnassa . Ja jos et täytä ideaalia , niin syytä tai diagnoosia haetaan yksilöistä .
-Vai pitäisikö ottaa huomioon , että vaatimukset ja odotukset nuoria kohtaan ovat
moninkertaistuneet ? Nostaa enemmän esille , että myös muu yhteiskunnallinen osallisuus on merkityksellistä . Tutkimuksessamme olleen nuoren sanoin : Hyvinvoinnin tulisi olla mahdollisuus olla oma itsensä , kuvaavat Jenni Kallio ja Susanna Ågren .
Tutkijat peräänkuuluttavat keskustelua vallitsevista rakenteista ja toimintamalleista . Esimerkiksi ilmastonmuutos ja ihmisoikeusasiat aktivoivat nuoria kyseenalaistamaan ja vaatimaan perusteita nykyisille toimintamalleille .
-On tärkeää ajatella nuorisokeskeisesti ja tukea nuorten ääntä . Nuorilla tulisi olla täysivaltainen oikeus tulla kuulluksi siitä , millaista yhteiskuntaa ja tulevaisuutta kohti mennään , muistuttaa Susanna Ågren .
Nuori tarvitsee aikaa kypsymiselle Seminaarin ensimmäisen päivän huipensi aivotutkija Kiti Müllerin puheenvuoro aivo-