3 . Hyvinvoinnin käytännöt toiminnassa
1 . Opettajien ja ohjaajien toimintaedellytykset
2 . Opiskelijoiden toimintaedellytykset
Koronakauden käytäntöjen kolme päätyyppiä
Jäävuorivertaus havainnollistaa , että pinnan alla on usein enemmän kuin pinnalla näkyy . Ainakin koronakauden alkuvaiheissa oppilaitosorganisaatioiden suurimmat satsaukset ovat liittyneet toimintaedellytyksiin : laitteisiin , alustoihin sekä niiden käyttövalmiuksien varmistamiseen .
Edellytykset kuntoon Henkilöstön toimintaedellytyksiä on vahvistettu etenkin koulutuksilla , joissa on ohjattu käyttämään eri alustoja ja ohjelmistoja , kuten Teamsia , Collaboratea , Itslearningia sekä Zoomia . Käytön tueksi oppilaitoksiin on perustettu tai vahvistettu tukipalveluita . Etätyön ergonomiasta on huolehdittu muun muassa lainaamalla näyttöjä ja työtuoleja .
Myös opiskelijoille tarjotaan jatkuvaa etätaitojen tukea , ohjausta ja harjoittelua . Lainattaviin laitteisiin on satsattu . Monissa oppilaitoksissa aloitteleville opiskelijoille opetetaan ensin etätyöskentelyn taitoja ja integroidaan niitä lähiopetukseen , jotta ne sujuisivat myös etätilanteissa . Opiskelijoille on tarjolla etätukea samoin kuin työntekijöille .
Henkilöstön hyvinvoinnille ja toimintakyvylle tärkeää on uudentyyppisen työskentelytavan organisointi ja johtaminen . Uuden arjen koordinointi , työpäivän rakentaminen ja rytmittäminen ovat työnteon perusedellytyksiä siinä , missä toimivat laitteet . Vanhojen rutiinien murtuessa tarvitaan uusia . Uusiin tehtäviin tarvitaan uutta työnjakoa ja muuttuvissa tilanteissa viestinnän tarve kasvaa . Niissä oppilaitoksissa , joissa oppilaitoksen johto on satsannut koordinoinnin käytäntöihin , näitä on hyödynnetty ilolla . Toiminnassa on ollut muun muassa säännöllisesti kokoontuvia , koordinoivia ja aktiivisesti viestiviä valmiusryhmiä sekä johdon järjestämät virtuaalikahvit koko henkilöstölle .
Koronakauden kolmiloikka : digi , ohjaus ja yhteistyö Suoranaisesti opetus- ja ohjaustyöhön liittyvissä käytännöissä on tehty digiloikkaa . Opetus ja ohjaus ovat siirtyneet paljolti Teamsiin , Collaborateen , Itslearningiin , Zoomiin ja muille alustoille . Samalla on muodostunut uusia pedagogisia käytäntöjä kuten digipajoja , joissa voi tehdä tehtäviä niin kuin lähiopetuksen pajoissa . Digipajoissa on tarjolla tukea myös etänä toimimiseen . Opettajilla on ollut etäopetuksessa työparina digipedagogiikkaan erikoistuneita opettajia .
Myös opiskeluhuolto ja opiskelijoiden tuki on " etääntynyt ". Teams ja puhelin ovat tulleet tutuiksi . Kuraattori , psykologi tai asuntolanohjaaja saattavat olla tavattavissa päivittäin Instalivessä työhuoneen sijaan . Toki myös lähiopetusta ja -ohjausta järjestetään tarpeen mukaan turvallisuustekijät huomioiden . Etä- ja lähiohjausta yhdistellään esimerkiksi opiskelijahuollon kävelytapaamisissa .
Yhteisöllisyyden tueksi on järjestetty etä- ja virtuaalikahveja , joissa voi tavata tuttuja ja jutella vapaasti . Hyvinvoinnin ja jaksamisen tueksi on järjestetty temaattisia seminaareja , joissa eri alojen ammattilaiset antavat vinkkejä ja keskustelevat . Työpäivän rytmittämiseen , liikuntaan ja ruokailuun on jaettu erilaisia syötteitä ja linkkejä . Nämä hyödyttävät myös työntekijöiden hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä . Seminaarien ja syötteiden juurtumisessa oleellista on säännöllisyys ja toistuvuus – uudet rutiinit uuteen tilanteeseen .
Digiloikan lisäksi koronakaudella on otettu muunlaisia loikkia . Yksi on ohjaus- tai henkilökohtaistamisloikka . Opiskelijoiden etäosaaminen vaihtelee suuresti . Siksi opiskelijoita pitää ohjata enemmän ja henkilökohtaisemmin , jotta he pystyvät oppimaan ja osallistumaan myös etänä . Joissain op-
22