SAJO ry:n 50-vuotisjuhlajulkaisu SAJO50 | Page 23

Amis – ja ylpeä siitä

Perusamis saattaa näyttää tänä päivänä ihan miltä tahansa . Koulutus ei näy naamasta . Yli puolet peruskoulun päättävistä nuorista valitsee ammatillisen koulutuksen , eikä amikseen enää jouduta . Sinne päästään . Amis on nimenomaan valinta : AMIS2016-tutkimuksen mukaan 94 prosenttia ammattiin opiskelevista on ylpeitä opiskelemastaan alasta ja yli 90 prosenttia siitä , että opiskelee nimenomaan ammatillisessa koulutuksessa . Suurin osa valitsee opiskelualan oman kiinnostuksensa perusteella .
Me Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry : ssä olemme aina halunneet puhua siitä hienosta ja upeasta , mitä ammatillinen koulutus tarjoaa . Opiskelu tämän päivän ammatillisessa koulutuksessa on opiskelijoiden omin sanoin hauskaa , yhteisöllistä , vastuullista , käytännönläheistä , palkitsevaa ja monipuolista . Yksi missiomme on ollut murtaa stereotypioita , jotta bensalenkkari karjala-lippis päässä ei olisi ensimmäinen asia , mikä tästä opiskelijajoukosta tulee mieleen . Teoilla arvostus nousee parhaiten . Amis ei saa olla kenellekään kirosana , vaan jokaisen opiskelijan pitää pystyä sanomaan , että on amis ja ylpeä siitä .
Vuodet amisten opiskelijajärjestössä ovat opettaneet valtavasti tästä joukosta . Tärkeintä on se , että älä ikinä aliarvioi nuorten kykyjä . Nuoret pystyvät uskomattomiin asioihin , kun heille antaa mahdollisuuden . Anna nuorten itse tehdä ,
AMMATILLINEN KOULUTUS TÄNÄÄN myös niitä virheitä . Muuten ei voi ikinä oppia , jollei virheitä saa ensin tehdä turvallisessa ympäristössä .
Toinen tärkeä oppi nuorisotyöstä on , että anna vastuuta – kyllä nuoret sitä kantaa ! Onnistumisen kokemuksilla voi olla ihmeellisiä vaikutuksia : kun ” ongelmanuori ” pääseekin loistamaan jossain opiskelijakunnan projektissa tai näyttämään kykynsä opiskelijajärjestössä , hän voi olla pian entinen ongelmanuori .
Ammatillinen koulutus on suuren muutoksen edessä . Se on ollut edelläkävijä ja suunnannäyttäjä muille koulutusmuodoille Suomessa . Jos me itse nöyristelemme ja vähättelemme emmekä pidä ammatillista koulutusta tai amiksia niin tärkeinä , muiden on vaikea arvostaa työtämme .
Uskon , että tiiviillä yhteistyöllä meillä on myös tulevaisuudessa maailman parasta ammatillista koulutusta .
Anna nuorten itse tehdä , myös virheitä . Ei voi ikinä oppia , jollei virheitä saa ensin tehdä turvallisessa ympäristössä .
Maiju Korhonen Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry : n pääsihteeri

23