Rumah Buku e-zine Rumah Buku - Vol.2 | Page 29

cerpen pendek
Ibu doakan adik sentiasa jadi anak yang baik, doktor yang berbakti dan hamba yang solehah. Ajal maut kita tak tahu bila, maafkan ibu kalau ada banyak salah dah ibu buat pada adik. Ayah pun, maafkan ayah ye dik. Maafkan kami kalau kami bukan ayah dan ibu yang baik buat adik. Kami dah maafkan pun adik atas apa jua hal, makan minum semua dah halal. Jaga diri adik baik-baik. Ada jodoh kita jumpa di syurga, sama-sama.. ibu sayang adik tau. Simpan tu dalam hati.
Terima kasih sebab jadi anak yang baik untuk ibu. Doakan ibu tau bila ibu dengan ayah dah takde nanti. Ada masa, ziarahlah pusara kami. Doa adik memang ayah dengan ibu tunggu selalu. Kalau rindu, doakanlah ibu dan ayah ye? Sayang adik..
Assalamualaikum adik.
Yang benar, IBU '
Berjuraian sudah air mata Fatin saat membaca warkah terakhir itu. Warkah terakhir dari ibu, tiada sudah kata mampu terkeluar.
' Ibu.. ayah.. maafkan adik, Allah..'
27