RoboCountryside - Käsikirja robotiikasta Dec. 2020 | Page 6

Robotiikka

Robotiikka

Toni Pekkola , Tapio Mäkelä , Kari Vehmaskoski , Tanja Minkkinen
Tässä kappaleessa esitellään yleisellä tasolla robotiikan määritelmät , käydään läpi robotiikan kehityksen historiaa sekä tutustutaan erilaisiin robotiikan teknologioihin . Elokuvat , tiedotusvälineet ja muu media ovat muovanneet mielikuviamme robotiikasta jopa erilaisten tulevaisuusnäkökulmien kautta . Miten robotiikka on kehittynyt ja millainen on nykyaikainen robotti vuonna 2020 ?
Robotiikan historiaa
Kauas historiaan mentäessä voidaan ajatella , että Aristoteles oli ensimmäinen henkilö , joka pohti robotiikkaan viittaavia ratkaisuja . Hän mietti jo vuonna 320 ennen ajanlaskun alkua voisivatko työkalut tehdä töitä itsenäisesti ja millaisia vaikutuksia sillä olisi niin yksilön kuin yhteiskunnan näkökulmasta . Robottien kehitys alkoi kuitenkin edetä vasta pari tuhatta vuotta myöhemmin , jolloin ensimmäisiä alustavia ratkaisuja saatiin rakennettua .
Vaikka luotettavaa todistusaineistoa ei ole säilynyt , yleisesti uskotaan , että ensimmäisen toimivan robotin rakensi keksijä nimeltään Jacques de Vaucanson . Vuonna 1738 hänen rakentamansa robotti soitti huilua . Hän rakensi myös mekaanisen ankan , jonka uskotaan sekä liikkuneen että syöneen jyviä ja ulostavan .
Vuoden 1898 nähdään päättäneen robotiikan esihistorian , kun serbialais-amerikkalainen keksijä Nikolai Tesla patentoi radioaalloin ohjattavan veneen .
Vielä tämänkin päivän mielikuviin robotiikasta ovat vaikuttaneet merkittävästi näytelmät , elokuvat ja kirjallisuus . Kirjailija Karel Capek ( 1890-1938 ) kuvasi ihmisiä palvelevia koneita roboteiksi ensimmäisen kerran näytelmässään R . U . R . Rossum ’ s Universal Robots vuonna 1920 . Tosin käsitteen “ robotti ” ( tšek . robota “ pakkotyö ” tai “ orja ”) keksi kirjailijan veli , kuvataiteilija Josef ( 1887-1945 ). Näytelmä sai valtaisan suosion Euroopassa ja se käännettiin yli 30 kielelle .
Monet kuitenkin pitävät tieteiskirjailija Isaac Asimovia kansanomaisen robotiikkamielikuvan isänä . Vuonna 1942 hänen novellissaan seikkaili robotteja , joille hän oli luonut moraalisäännöstön ja jota lainataan runsaasti robotiikkaa käsittelevässä kirjallisuudessa vielä edelleenkin . Nämä lait olivat seuraavat :
1 . Robotti ei saa vahingoittaa ihmisolentoa . 2 . Robotin on noudatettava ihmisolentojen sille antamia määräyksiä , paitsi jos ne ovat ristiriidassa ensimmäisen säännön kanssa . 3 . Robotin on suojeltava omaa olemassaoloaan kuitenkin siten , että sen toimet eivät ole ristiriidassa ensimmäisen ja toisen pääsäännön kanssa .
6 RoboCountryside