RNR MAGASIN Rakkestad Næringsnytt Juni 2017 | Page 24

Integrering er en viktig sak for ungdomsrådet og de ar jobbet for at også de med minoritetsbakgrunn skal representeres i ungdomsrådet. Her er noen ungdommer fra verdensklassen på besøk hos næringsrådet med Hilde Frafjord Johnson, og tidligere norsk diplomat og politiker, utviklingsminister i Bondeviks første og andre regjering. Nå generalsekretær i KRF.

Er det spesielle saker som dere har stått på for?

Ja, i noen år nå har vi jobbet for å få inn medlemmer i ungdomsrådet som har minoritets-bakgrunn. Vi har også jobbet for at ungdomsrådet skal ha rett til å møte i flere råd og utvalg, som for eksempel byggesakskomite, integreringsråd og lignende. Hvis vi er representert i flere råd og utvalg har vi også en mye bedre forutsetning for å behandle de sakene vi får inn i ungdomsrådet, som vi jo skal gi noen innspill på, til kommunestyret. Dessuten er det politiske språket vanskelig, det er ikke lett for en syvendeklassing å forstå ordlyden i et saksdokument fra kommunen, derfor er det bra å være involvert flere steder.

Hva har dette arbeidet og vervet gitt deg?

Innsikt og kunnskap i hvordan kommunen fungerer. Når du er femten år vet du at det er ordføreren som sitter toppen og «bestemmer», men du vet ikke hvor mange instanser, råd, utvalg ,-og hvor mange mennesker som er involvert i beslutningene som til sist tas.

Hvordan synes du at administrasjon og politikk i Rakkestad fungerer da?

Ting tar litt lang tid til tider. Bare det å få gjennomslag for å få inn en representant fra minoritet, tok nesten fire år. Det er for lenge. Men når det er sagt; når sakene først kommer opp til behandling, da går det fort. Jeg synes også at de voksne i kommunen er flinke til å hjelpe oss i ungdomsrådet med å forstå vanskelige saker, budsjetter og sånt. Vi kan ikke sette oss inn i alt og lære alt av oss selv, det går jo bare ikke. Vi har valgt å fokusere på det som angår ungdommer, det er der vi legger inn tyngden.