HMS&MILJØ
-Vi bruker mye tid på HMS tiltak, bare de siste 5 årene har det skjedd store endringer, ikke bare hos oss, men hos andre også. Bare det at å være mye mer bevisst på brakkefasiliteter, sanitærforhold og garderober, det er ikke som det engang var, arbeiderne skal ha gode forhold, derfor prøver vi jo å ligge i forkant av dette å ha helt moderne topp arbeidstilsynsgodkjente fasiliteter på alle sånne områder. Dessuten satser vi på miljøvennlige biler, miljøhåndtering og arbeidsmiljø. Vi har støymåling av verktøy som vi bruker og vibrasjonsmålinger, sånn at arbeidstakeren er beskyttet, og selvsagt har vi bedriftshelsetjeneste.
- Er det det som går inn i det å være Miljøfyrtårnsertifisert?
- Miljøsertifiseringa er en del av veldig mye mer, det er den som går mest på miljøet. Men vi har andre ting som går på kvaliteten på prosjekter, så har vi det som går på allround kvaliteten i bedriften, så har vi ett HMS system som er integrert i begge de to igjen, og det igjen henger sammen med på at vi har sentral godkjenning på en rekke områder. Det er et litt komplisert system, men det er et krav til oss.
- Hva tenker du bygg med sol og solenergi?
- Vi prosjekterer jo i samråd med vår kunde, hva er det mest hensiktsmessige med energivalg, utfra de gjeldende standarder og regler. Det vil jo da bli litt opp til de som bestiller, hva de ønsker seg.
Nå bygger vi Sarpsborgs største barnehave og den har passivhus standard.
Det vil si at det er forsterka krav til isolasjonstykkelser i vegg og i tak. Det er også krav på energivalg en skal føre inn i bygget. Men han forbruker mindre energi er nøkkelordet. Det er det vi gjør der nede nå, og når man da endrer så mye på en bygningskropp, vi snakker om 35 cm tykke vegger og vi snakker om 65 cm tykke tak. Så kreves det andre materialer og andre løsninger for å bygge fortsatt trygt.
- 3D printing av hus, er det virkelig mulig? Jeg leste at man skal 3Drpinte noen svære høyhus nede i Tokyo
- Ja, jeg har sett det, og jeg har også sett roboter legge ut hus. Det som er særnorsk, tror jeg, og det er jeg ganske sikker på, er at vi ikke vil ha likt hus som naboen. Alle skal ha sitt hus., og vi ser mer og mer at det offentlige tar ett ansvar for å få fram god arkitektur.. så ja, for industriell skala så kan det nok brukes 3D printing men ellers … det er masse jobb igjen til fagfolk konkluderer Erik Boger.
- Hvordan er byggebransjen om 10 år?
- Det er jeg ganske sikker på at jeg ikke vet. Det forandrer seg stadig. En ting er jo selve byggene vi har, med de stadig endrede energikrav, ventilasjonskrav og miljø krav. Men vi har også endringer i enterprisreformer. Det ser vi jo både i bygg og i anlegg. Det eneste jeg er helt sikker på er at en må være med, henge med, og vi må ligge i forkant på kompetanseheving.
Det betyr å få inn lærlinger, gå på kurs, skaffe sertifiseringer og ulike skoleganger for å inneha seg den rette kompetansen.