RNR MAGASIN April/Mai 2018(clone) | Page 13

Gjør NOE

- Hvis jeg kommer til et sted der det er noen som har  gitt hjertekompresjon til de nesten er på sammenbruddets rand, da får jeg håp.Bjørn Erik kan ikke understreke sterkt nok viktigheten av handling. Ikke la vedkommende ligge uten å gjøre noe. Ring nødtelefon og  start hjertekompresjon. Er det flere til stede kan de eventuelt hente en hjertestarter, men det aller viktigste er at ved bevisstløshet skal hjertekompresjon startes umiddelbart.

- Undervurder heller aldri et beroligende ord. - Jeg pleier å si til en redd pasient:

;«Jeg er her, jeg skal passe på deg!», sier Bjørn Erik

Er dette noe vi klarer uten å være godt forberedt?

Vet vi hvordan det kjennes å skulle komprimere en hjertestans med 1/3 nedtrykk? Vet vi hva vi skal gjøre så kan vi hjelpe pasienten i løpet av svært kort tid, spør Bjørn Erik.

- Det er ikke hjelperens jobb å starte hjertet, det er det ambulansepersonell som gjør! Dere må bare vite hvordan dere skal holde hjertet i gang, uten stans, og begynne raskt nok!Noen har erfaringer, men mange har heldigvis aldri opplevd noe slikt. Noen av de ansatte fra Sentralvaskeriet har opplevd en dramatisk situasjon. Blant annet hjertestans. Hjertestans er alvorlige. Anfinn på Sentralvaskeriet forteller at det har vært tre utrykninger i løpet av kveldsskift på vaskeriet.

- Både situasjonen og opplevelsen er traumatisk og stressende for den som opplever dette. De som tok hånd om situasjonen hos oss fikk mye skryt av ambulansepersonellet, forteller Anfinn.

Bjørn Erik Studsrud demonstrerer hvordan man kan gjøre små ting som kan virke beroligende og hjelpende. For eksempel ved et alvorlig benbrudd

- Fallskader må behandles som en høyhastighetsskade, som ved en bilulykke.