La început de drum
În 7 decembrie 2016, Comisia Europeană a dat publicității o Comunicare către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor cu privire la îmbunătățirea și modernizarea educației. Pornind de la ideea că, într-o societate în schimbare și într-un mediu competitiv global, o educație de calitate este esențială pentru ca Uniunea Europeană să asigure menținerea coeziunii sociale, a competitivității și a creșterii susținute, Comisia Europeană se angajează din nou să sprijine oferirea unei educații de înaltă calitate pentru toți, căci acest lucru reprezintă una dintre cele mai bune investiții pe care le poate face o societate.
În acest context, cadrele didactice din județul Sibiu care predau limbile engleză, franceză, spaniolă și chineză în instituții de învățământ preuniversitare au fost invitate în anul școlar 2016-2017 să participe cu lucrări la Sesiunea de comunicări științifice din 19 mai 2017, intitulată sugestiv și oportun „ Eficiență și calitate în educație”, organizată în vederea promovării demersului didactic creativ, inovativ ca expresie a activității de formare continuă și a dezvoltării profesionale. S-a urmărit, de asemenea, prezentarea, în fața unui public avizat, a exemplelor de bune practici preuniversitare și a subiectelor noastre de studiu și cercetare.
I-am avut alături pe colegii inspectori școlari, prin implicarea cărora dezbaterile au primit orientarea metodologică de actualitate, necesară. Consider că ni s-a oferit astfel- nouă, cadrelor didactice care am părăsit de ceva vreme amfiteatrele universitare și lucrăm în instituții de învățământ preuniversitar- ocazia de a ne re-construi atmosfera academică, de emulație și efervescență intelectuală, culturală și spirituală, necesară formării continue de calitate, în cadrul distins al Universității „ Lucian Blaga” din Sibiu.
Sunt convinsă că toți participanții s-au simțit valorizați, respectați și au fost plăcut impresionați de informațiile pe care le-au receptat. Am creat astfel un cadru confortabil pentru dezbateri teoretice și metodologice, în care am găsit cu toții surse de inspirație pentru a ne îmbogăți experiența didactică și pentru a promova calitatea, eficiența, creativitatea și inovația.
Sper ca participarea la Sesiunea județeană de comunicări științifice a profesorilor de limbile engleză, franceză, spaniolă și chineză din învățământul preuniversitar din județul Sibiu să devină un reper anual de înaltă calitate pentru mediul educațional.
Vă mulțumim!
Inspector școlar, Laura Rita Pitariu
7