Revista Orizonturi Literare martie 2015 | Page 22

INTERVIU

22

“Unesco a decis: Valsul românului Eugen Doga, a patra capodoperă muzicală a secolului XX” -Breaking News

Eu, însă, prefer să zic că nu știu:-ce este – muza?!;-nu știu ce este -creația?!; -nu știu ce este inspirația ori femeia… Toate acestea sunt taine! Și, cam atât timp cât va fi taina-taină, va fi și viața-viață, va fi și Creația și Inspiraţia pornită din taine!!Misterul având în el însuşi o stare copleşitoare de energie creativă. Nu știu în ce măsură sunt în genere susținuți artiștii de muze, sau în ce măsură îi poate ajuta pe alţii, dar sunt mereu atrași în același timp de aceste muze, mai mereu sunt în căutarea lor, mereu bucuroşi și chiar fericiți de chinurile pe care le aduc muzele..

-Adevarat! Dat fiind faptul că practicaţi continuu, zi de zi, cea mai impresionantă şi eficace terapie – muzica! Şi, în ciuda faptului că celebritatea ce o aveti, ducându-vă renumele înaintea dvs. oriunde nici nu mergeţi, este posibil ca, totuşi, să persiste uneori vreo preocupare(frică) intensă sau slabă, dar persistentă capabilă de ceva (negativ)suficient de sâcâitor de a nu vă lăsa în împlinirea a ceva important?

Maestro Eugen Doga: De foartemultăvreme am observat că muzica mea a căpătat o viață de sinestătătoare. Pe ea o iubește lumea. Ea călătorește peste tot globul pământesc și chiar în spațiul astral. Eu sunt o anexă, o coadă, un subiect aproape străin acestei ‘doamne’, care se cheamă - muzică- şi este compusă de mine. Ei îi aparțin, dar toate meritele nu sunt datorate mie... Muzica pentru mine, esteîn primul rând e adevărată ‘’terapie’’, după cum v-ați exprimat şi dumneavoastră. -Mulţumesc!

Uneori îmi vine foarte greu la suflet, că nici nu știu ce să fac.. Eu mă duc în cabinet și încerc să continui ceva anterior, neterminat,vrând să scriu. Ori, să pun vre-o lucrare clasică romantică pe disc venil și să uit de toate frământările anterioare.. Dar, sfârșitul zilei încărcate cu fel-de-fel de lucruri secundare mă supără mult, fiindcă nu am lăsat nicio urmă, trăind acea zi deșartă... De aceea, este bine să lași în fiecare zi o amprentă cât de mica care va provoca apariția mai multora, chiar şi amprentele altora dacă a trezit interesul, și, iată că, așa posibil se împlinește ziua, luna şi viața.

Iar în ceea ce privește frica, eu sunt convins, că frica nu are vreun rol în creație. Ți-e frică, caută-ți de altă treabă. Dacă era să le fie frică cumva lui Magellan sau Columb, nu mai știiam noi că globul nostru pământesc este rotund, ori poate că nu mai cunoșteam America.

Arta este crearea de noi lumi spirituale,care pornind de la creator, devine a tuturora,a lumii întregi.

Motto:

-În iubire lucrul cel mai important este dăruirea, pentru că numai cine o oferă poate suscita iubirea reciprocă!

Interviu realizat de Mihoc Valerian