Orizonturi Literare 5
Fiind de specialitate sociolog, caricaturistul a vorbit despre cum l-a ajutat studiul societăţii în pasiunea pentru care pune mult suflet. Există o strânsă legătură între cele două, asta fiindcă omul este întotdeauna surprins în diferite ipostaze în caricaturile sale. Dincolo de talent, această meserie necesită un amalgam de informaţii pentru a evidenţia cât mai bine mesajele sale. Iar aceste informaţii cuprind o arie cât mai vastă de domenii. “Caricaturile mele au ca subiect oamenii, iar sociologia este ştiinţa care studiază procesele sociale. Evident că mă ajută studiul ei, la fel de mult ca şi informaţiile din multe alte domenii”.
În caricaturile sale regăsim o fină ironie, de bun gust care ne binedispune şi care reuşeşte să-şi atingă scopul binedefinit. Nu abordează doar o temă anume, ci încearcă să acapareze cât mai multe domenii. Asta fiindcă sunt multe aspecte care pot fi satirizate într-un mod plăcut,
temă anume, ci încearcă să acapareze cât mai multe domenii. Asta fiindcă sunt multe aspecte care pot fi satirizate într-un mod plăcut, debordând umor de calitate. Are însă câteva teme mai des abordate „Temele sunt diverse, dar cele mai des întalnite: politica, socialul şi... sexul”, a adăugat caricaturistul.
A colaborat în calitate de caricaturist-editorialist cu principalele cotidiene româneşti: Adevărul, Evenimentul zilei, Cotidianul (în perioade diferite), dar şi cu reviste de satiră şi umor precum: Plai cu boi, Aspirina saracului şi Academia Caţavencu. Deţine totodată o rubrică la Romania literară.
Îmbinarea caricaturii cu pamfletul a fost, se pare, cheia de a se remarca prin originalitate. Totuşi, grafica o consideră esenţială. Asta pentru ca îi este mai accesibilă în a-şi exprima mesajele şi ideile. “Dacă este să mă refer la pamfletul clasic, vă pot spune că apelez la el mai rar, însă pamfletul grafic îmi este mult mai la îndemână. Pentru mine, este important să-mi pot exprima ideile indiferent de modul prin care o fac: grafic, prin cuvinte, prin fotografii sau lucruri”.
Colaborări frumoase sunt şi cele cu : Greenpace, TVR1 si Graffiti BBDO. Şi, nu în ultimul rând, Costel Pătrăşcan este iniţiatorul salonului internaţional de caricatură de la Brăila , care a reuşit să ajungă la 9 ediţii.
Albumele de caricatură lansate de Costel Pătrăşcan sunt: Libidoul la electorat , Fabricat în România, Istoria literaturii române, ERATA şi NEGRU PE ALB. 117 caricaturi color. Cel din urmă a fost de curând lansat în câteva oraşe mari din ţară, unde a primit aprecieri. Alături de cantautorul Daniel Iancu, caricaturistul a realizat un spectacol deosebit numit Ochiul şi timpanul, o prezentare de excepţie a caricaturilor îmbinând umorul cu muzica.