Revista Orizonturi Literare decembrie 2014 | Page 19

Magazine/April, 2013 9

Orizonturi Literare 19

Intemperiile nu provoacă spaime, ci devin un prilej minunat pentru a oferi copiilor un dar preţios – jocurile de iarnă ca în Decor de iarnă: „Iarna, îmblânzită parcă,/ Ne invită iar la joacă./ Chiar se pare că regretă/ Gerul şi, cu o baghetă,// Face semn ca orice nor/ Să se scuture uşor,/ Astfel ca din cer să cadă/ Mici steluţe de zăpadă.// Atmosfera-i minunată,/ Ca un basm frumos arată./ Ies copiii, mulţi, pe stradă,/ Să se joace cu zăpadă”.

Interogaţiile mai grave din Singurătatea omului de zăpadă sunt întoarse în aceeaşi cheie ludic-ironică pentru a feri sufletul inocent al copilului de spaimele existenţiale, dar nu şi fără a-l responsabiliza asupra suferinţei: „Stă în curte părăsit/ Şi se-ntreabă: ce-am greşit? (...)// Astă noapte n-am dormit,/ Ce mai fac, sunt fericit?...”

Primăvara se vesteşte printr-un emisar cunoscut – ghiocelul, „clopoţel pe cărare”, iar copiii o descoperă curioşi: „Pe o creangă într-un pom/ S-a urcat un pui de om (...)// Îl întreabă mama mare:/ - Bogdănel, ce ai tu oare?/ - Urmăresc de se desfac/ Muguraşii din copac,// Florile să văd cum cresc...” (Dor de primăvară). Fenomenele asociate anotimpului apar toate, în intenţia didactică, am spune, de a dezvălui celor mici tainele care alcătuiesc simfonia naturii în acest moment al rotaţiei eterne.

Nu lipseşte vara asociată pictural cu un „covor verde şi multicolor”, cu „soarele de vară”, arzător, şi cu sugestia beneficiilor ploii: „Soarele e arzător.../ Arde azi necruţător./ De nu plouă până mâine,/ Grâu nu vom avea, de pâine”.

Paparudele, Caloianul, rituri de invocare a ploii, obiceiuri tradiţionale, apar ca motiv cu parfum rural, ploaia torenţială, seceta alcătuiesc un tablou în note campestre, cu tonuri uşor idilice, necesare, însă, pentru a sugera frumuseţea, muzica perpetuă a acestei simfonii a naturii.

Toamna este anunţată ca o victorie – Vine toamna!, dar şi cu motivele bacoviene precum frigul, ploaia (Ploaie mocănească). Această notă e contracarată de imaginea senină, luminoasă a unei toamne tonice, romantice ca în Romantism de toamnă în care frunzele aurii aşază un covor foşnitor: „Ţes covoare ne-ncetat/ Frunzele, ce au picat/ În grădini şi peste tot...”, iar roadele se oferă generos culegătorilor – Fructe pe ram.

Un motiv literar, precum sperietoarea conferă peisajului autumnal o notă originală prin bonomie şi jovialitate: „Dac-aţi şti cât e de greu/ Să rămâi în ploi şi soare,/ Câmpul să păzeşti mereu!/ Nici fărâmă de mâncare,/ Niciodată, nu mi-au dat,/ N-am nimic de încălţat/ Şi, vedeţi, m-au îmbrăcat/ Doar în haine de-aruncat!” (Sperietoarea); altul, greierele, se înscrie în viziunea corectivă, marcând despărţirea de cea clasică à la Jean de la Fontaine: „Greieraşul din poveste,/ Despre care am aflat/ Că e leneş, astăzi este/ Foarte, foarte mult schimbat.// Nu mai cântă ziua toată/ La vioară cu mult sârg,/ Are hrană adunată/ Pe alese, ca la târg.// Să mai spună furnicuţa/ Vorbe grele, fel de fel,/ Şi va regreta, drăguţa,/ Căci bogat e-acum şi el!”

Culorile cu care pictează Olimpia Sava sunt puţine şi clare ca-n picturile naive. Ele ajung în universul celor mici şi îl fac inteligibil. La nivelul prozodiei, autoarea experimentează versificaţia clasică, evidenţiindu-i avantajele în cantabilitate, muzicalitate, armonie. Când experimentează şi alte ritmuri, moderne, efectele de cantabilitate au ceva din muzicalitatea naturală a lui George Topârceanu: „Pomii toţi au înflorit./ Este primăvară!/ Vietăţile-au ieşit/ Toate, pe afară (...)// Stau pe o terasă/ Vrăbiuţe zgribulite,/ Foarte-ngrijorate:/ - Rândunelele sosite/ Oare-s îngheţate?...” (Capriciu de primăvară).

Mai mult decât oricine, Olimpia Sava îşi dezvăluie sufletul în aceste poeme pentru copii, un suflet scăldat în inocenţa eternă a vârstei de aur a copilăriei. Din acest substrat ancestral al fiinţei sale în care s-a retras, blagian, ca un val, sângele strămoşilor, Olimpia Sava scoate nestemate pentru a îmbogăţi viaţa interioară a celor mici şi acelor mari.

_____________________________________________________________

Olimpia Sava, Curcubeie de vânzare, Editura Olimpias, Galaţi, 2009;

Olimpia Sava, Numai faptele vorbesc, Editura Olimpias, Galaţi, 2013;

Olimpia Sava, Petale de suflet, Editura Olimpias, Galaţi, 2014;

Olimpia Sava, Învârtind cuvintele, Editura Olimpias, Galaţi, 2014;

Olimpia Sava, Simfonia naturii, Editura Olimpias, Galaţi, 2014.

ANA DOBRE

12 octombrie 2014