Aderenţa la tratament
Permanent li se amintește persoanelor infectate cu HIV cât de importantă este corectitudinea administrării terapiei , trecând peste toate inconvenientele înghițirii unui număr mare de pastile , zi de zi , ani și ani .
Recent , Dr . Roxana Cernat a demonstrat științific , pentru Constanța , legătura între tratamentul antiviral început cu 20 de ani în urmă , folosind multiple scheme terapeutice și apariția tulpinilor virale rezistente la anumite medicamente specifice . Pentru pacienții noștri veștile sunt relativ îmbucurătoare , în sensul în care este demonstrată apariția rezistenței în relativ puţine cazuri . În toate aceste cazuri modificarea terapiei cu noile medicamente disponibile în clinica noastră a dus la obţinerea unui răspuns terapeutic foarte bun . Chiar după apariția unor reacții adverse ( minore ) sau întreruperi scurte de administrare a terapiei , la reluare corectă , aceasta a fost eficientă .
Se demonstreză astfel cât de importantă este aderența la tratament , la menținerea unui nivel viral nedetectabil . Importanța se extinde nu numai asupra unei persoane , ci și asupra partenerilor sexuali , transmiterea infecției pe cale sexuală ( și chiar prin sânge ) fiind cupată .
Cât de fericiți sunt cei care-și doresc un copil sănătos , ca transmiterea verticală de la mamă la copil să fie oprită ! Majoritatea copiilor infectați cu HIV în anii 1987- 1990 , acum au devenit adulți urmând terapie antiretrovirală , își întemeiază familii și își doresc cu disperare copii , urmași sănătoși .
Totul depinde de o bună aderență ( complianță ) la terapie , de respectarea sfaturilor și îndrumărilor date de specialiști . Oricât de dificil ar fi acest lucru , el trebuie înfăptuit ! Trebuie să „ împingem ” cumva chiar vindecarea acestei boli cronice , prevăzută după 2030 , să se întâmple !
Dr . Rodica Mătușa
Baylor susţine combaterea traficului și consumului ilicit de droguri
Fundaţia Baylor Marea Neagră a semnat Scrisoarea deschisă de susținere a modificării Legii nr . 143 / 2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri .
Organizaţiile semnatare susţin necesitatea proiectului de lege referitor la modificarea și completarea Legii 143 / 2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri , în vederea înființării Camerelor de Consiliere și Consum Supravegheat de Droguri . Aceste facilități vor reduce considerabil riscurile asociate consumului de droguri ( pentru populația largă și pentru cei direct afectați ) și vor diminua astfel costurile alocate din bugetul de stat pentru tratamentul afecțiunilor asociate . Scrisoarea deschisă explică faptul că la nivelul Uniunii Europene funcționează 901 astfel de facilități în Olanda ( 31 ), Elveția ( 12 ), Germania ( 24 ), Danemarca ( 5 ), Spania ( 13 ), Norvegia ( 2 ), Franța ( 2 ) și Luxemburg ( 1 ).
Prima facilitate de acest gen a fost deschisă în urmă cu peste 30 de ani , în anul 1986 , în Elveția .
Camerele de Consiliere și Consum Supravegheat de Droguri sunt facilități sanitare sterile amenajate special , în care persoanele dependente pot primi consiliere și pot consuma supravegheat droguri într-un mediu sigur , în prezenţa unei echipe multi-disciplinare de profesioniști . Obiectivele acestora sunt de a reduce riscurile asociate consumului de droguri în spații publice atât pentru comunitate , cât și pentru consumatori .
Beneficiile Camerelor de Consiliere și Consum Supravegheat de Droguri se întind pe trei paliere : reducerea riscurilor pentru populația generală , reducerea riscurilor asociate consumului de droguri și reducerea costurilor din bugetul de stat în ceea ce privește tratamentul pentru infecția cu HIV , hepatita B sau Hepatita C .
11