Revista Oficiala a Suporterilor Braileni July 2013 | Page 7

ANUL 1940

LOGO

7

Astfel se inregistreaza prima aparitie a fotbalului brailean pe scena Diviziei A pe 18 mai 1929, clubul nostru avand 7 prezente in prima liga romanesca nu 6 cum majoritea jurnalistilor noteaza.

In anii premergatori promovarii din 1990, suporterii braileni strigau la inceputul jocului: "Faceti loc, faceti loc, pentru leii lui Cosmoc"

Daca in prima liga nu am facut fata, iata ca in 1934 luam parte la prima editie a Divizei B, cu 2 echipe brailene: Dacia Unirea Braila si Franco-Romana Braila cele 2 echipe reusind performanta sa termine pe primele 2 pozitii. Situatia aceasta s-a repetat si in sezonul urmator (1935-1936) al Diviziei B, aratand ca Braila are fotbalisti de calitate. Franco-Romana Braila si-a continuat marsul in Divizia B in timp ce echipa noastra a reusit performanta sa evolueze pentru 2 sezoane in Divizia A in sezoanele 1937-1937 si 1940-1941. Dupa aceaste evolutii, Dacia Unirea Braila nu a mai promovat in Divizia A pentru 50 de sezoane, in 1990 reusind performanta sa se intoarca pe prima scena a fotbalului romanesc si chiar sa aiba evolutii remarcabile.

Sfarsitul sezonului 1991-1992 ne gaseste pe pozitia a 6-a Diviziei A ceea ce a reprezentat cea mai inalta culme atinsa de clubul nostru. A urmat apoi calificarea in Cupa Balcanica unde a fost eliminata in semifinala, iar in sezonul 1993-1994, atingem Finala Cupei Romaniei, pe care insa o pierdem in fata Universitatii Craiova cu 2-0.

Dupa 4 sezoane consecutive in Divizia A, Dacia Unirea a retrogradat si iata-ne astazi la 20 de ani distanta, cu acelasi vis, sa ne reintoarcem pe prima scena...

Ioan Chirilă în Zile și nopți pe stadion ilustrează perioada de început

„Brăila ne uluiește. Ni se pare o metropolă. În micul nostru port erau trei patru vase. Acum sunt treizeci, patruzeci. Chiar din prima seară, stăm până noaptea târziu, ca să privim spectacolul de sunet zgomot și lumină al elevatoarelor din docuri. Dar primul drum e tot la stadion. Nu cred ca există în lume un tramvai mai frumos decât cel care leagă Brăila de Lacu Sărat și care, în drum trece prin padurea Monumentului, făcând o haltă la stadion. În toamna lui 1940 Brăila era în A. Și ce bucurie! Era un colonel la Brăila ce aducea fanfara la meci pentru un refren special, cu do-mi-sol-do, do-sol-mi-do urmat de "Mulți ani traiască!" ori de cate ori FC Brăila marca un gol... FC Brăila n-a prea câștigat de multe ori dar a lăsat și amintiri frumoase: Ripensia a câștigat greu cu 3-2. Ziua de glorie a Brăilei a fost la 5-2 cu UDR-ul, Weiss un fel de Baratki al Brăilei marcând 3 goluri.”