A més, la societat confia en els mestres, ells se senten recolzats perquè se'ls valora, tenen autonomia, a Finlàndia ni tan sols existeix la inspecció educativa. I els mestres no són funcionaris, sinó que els contracta el municipi. Docents preparats i un context educatiu que els dóna suport en les seves activitats diàries. Tots els mestres finlandesos tenen màsters i són considerats com a experts acadèmics. Una important característica del sistema educatiu finlandès és la seva forta descentralització i la cultura de confiança, el que significa que les autoritats educatives i els encarregats de regular l'educació en l'àmbit nacional confien plenament en els docents. Ells, juntament amb els directors, responsables i pares, saben com oferir la millor educació als nens i joves en un determinat districte. Les escoles i els professors han estat els responsables de preparar el currículum local, i triar els materials educatius i mètodes d'ensenyament des de principis dels 90, quan va acabar la inspecció nacional dels materials d'aprenentatge.
A més, no tenim escoles privades, totes les escoles són públiques i d'alta qualitat, i comptem amb recursos suficients per a l'educació. També ens preocupem pels alumnes amb necessitats educatives especials, hi ha pocs alumnes per aula i comptem amb suports i reforços en les classes amb més dificultats.
Una altra de les qüestions és la igualtat de l'educació finlandesa: tots els estudiants tenen les mateixes oportunitats d'aprendre. L'educació és totalment gratuïta a Finlàndia des de la primària a la universitat. A primària, tots els alumnes tenen els llibres gratis, el menjar al centre gratis i el transport gratuït. A la secundària, en canvi, els llibres no són gratuïts, però comptem amb bones biblioteques. La universitat també és gratuïta, tant els graus com els màsters, no existeixen taxes. Això és així perquè creiem en l'equitat. L'objectiu és integrar tot tipus d'alumnes a la mateixa classe i prevenir l'abandonament escolar.
25