Quines són les característiques del sistema educatiu finès?
El país escandinau té 1,2 milions d'estudiants i el 88% dels ciutadans estan satisfets amb l'educació del país. La llei estableix que l'educació és obligatòria i gratuïta en l’etapa abans esmentada. Aquesta gratuïtat inclou també els llibres de text i tots els materials necessaris, a més a més del menjador. L'any 2014, l’educació es va emportar l'11,2% de tota la despesa pública, xifra que equival al 6,5% del PIB del país. A Catalunya no arribem al 3%.
L’etapa d’escolarització primària és de competència municipal i els 320 municipis del país tenen el deure d’oferir plaça a tots els nens en edat escolar residents al seu terme. L'escola ha de ser la més propera a la llar de cada infant i els municipis han d’organitzar i pagar el transport dels nens que viuen a més de cinc quilòmetres del centre escolar.
A Finlàndia, la jornada escolar comença a les 8,30-9 h i acaba a les 15 h, amb una pausa per esmorzar a les 12-12,30 hores. En total, sumen 608 hores lectives a primària, enfront de les 875 hores que fem a Catalunya.
Què fa que sigui un dels sistemes educatius més reconeguts del món?
En primer lloc, gran part de l'èxit s'explica per la forta inversió en educació i pel fet que hi ha una mitjana d'1 professor/a per cada 14 alumnes. El professorat està molt ben valorat i l'ensenyament és una professió de prestigi. A Finlàndia, l'equivalent a la carrera de Magisteri és una titulació exigent, llarga i amb durs requisits per accedir-hi, que requereix un molt bon currículum acadèmic i haver de superar un reguitzell d'entrevistes personals, que fan que els mestres i les mestres siguin professionals molt ben preparats i amb una marcada vocació.
20