REVISTA LA CELLERA LA CELLERA Nº3 JUNY 2017 ESCOLA 30 PASSOS | Page 8

En aquest sentit, és representativa la seva segona obra més destacada, A la cuina de nit (1970). El protagonista és en Miquel (Mickey en anglès, en honor al seu estimat de ben petit, Mickey Mouse), un menut que en somnis cau en un món oníric on tres forners cuinen i fornegen coca. En Miquel cau a la massa que pasten i quan el van a cuinar, es rebel·la, fuig i els hi planta cara, es capbussa en una enorme ampolla de llet i els hi facilita l'ingredient que necessiten i que, de pas, el salvarà de ser cuit i cruspit.

Les il·lustracions de Sendak reflecteixen perfectament el món oníric amb els vols, les caigudes lliures i les danses del protagonista entre pàgina i pàgina o vinyeta i vinyeta. Els colors càlids contrasten amb l'aterridor del relat. A banda dels homenatges a Little Nemo in Slumberland de Winsor McCay –el llit on dorm el protagonista-, o a la parella de Laurel i Hardy, en aquest llibre, Sendak se centra en els terrors de la primera infància (el llop és substituït per rebosters; la intenció és idèntica, cruspir-se al marrec), però també aprofita per parlar de l'Holocaust i els forns crematoris, on moriren tots els seus parents europeus.

La tercera obra que conforma aquesta trilogia onírica de Sendak, Allà Fora (1981), es centra en l'etapa final de la infància. Aquest cop, ens traslladem a un món confús en el qual l'Ida, la jove protagonista, haurà de demostrar el seu valor per rescatar a la seva germana petita que ha estat segrestada per un grup de follets. Pares absents, responsabilitat, lleialtat i capacitat per corregir els errors comesos, ocupen també les pàgines d'aquest llibre d'imatges enigmàtiques, sorprenents i amb un cert ressò melòdic.

8 La Cellera Nº3 Juny 2017