RELIGION - SO - 9A Volume 1 | Page 2

Hinduismen

Religionens historia, ursprung och utbredning

Hinduism kommer ursprungligen från Indiens uråldriga historia och litteratur. Det finns ingen som är grundare till Hinduismen utan religionen är uppbyggd på kunskaper från andra religioner. Under åren har kunskaper från Islam, kristendom, grekisk mytologi och persisk religion tillkommit. Religionen har många gudar och skiftande sedvänjor. Hinduismen breder ut sig över Indien, Nepal, Karibien, Mellanamerika, Sydafrika och i USA.

För ungefär 3500 år sedan sammansmälte två kulturer som kallas den ur-indiska kulturen och den indo-europeiska kulturen.

Den ur-indiska kulturen:

som var en högkultur i Indusdalen fullt jämförbar i utveckling med de samtida i Egypten och Mesopotamien med städer som Mohenjo Daro och Harappa. Där fanns välordnade stadsplaner, rinnande vatten i husen och till och med vattentoaletter. Man var jordbrukare och dyrkade fruktbarheten och tillbad Himmel, Sol, Vind och Vatten. Det fanns olika lokala gudar

Beundran av handjur verkar ha spelat en stor roll.

Den Indo-europeiska kulturen: som hade sitt ursprung på Irans högslätter och vars befolkning förflyttade sig dels mot Europa dels mot Indusdalen. Indoeuropéerna eller arierna var ett ryttarfolk med stor social skiktning och många gudar, åskguden Indra har vissa likheter med Zeus och Tor, och är således våldsam och krigisk. Dessa gudar var antropomorfa, alltså människoliknande.

Tjuren var ett aktat djur och man höll kor.

Mål och tro

Hinduerna har en själ som kallas atman. Hinduerna vill sammansmälta med världssjälen. Om en hindu inte födds på nytt och hamnar i världssjälen så upplever de hinduer moksha, som betyder befrielse. Världssjälen kallas för brahman men det finns även många som säger att han och Vishnu är samma sak.

Om de födds på nytt har de inte lyckats med livet. Målet är alltså att inte återföddas.

Hinduer har olika mål beroende på vart i livet dem befionner sig