SAMENVATTING
SAMENVATTING
In het kader van het programma Circulaire metaalketens voerde Avans Hogeschool een verkennende multiple casestudy uit naar de knelpunten voor circulariteit van recyclers in de praktijk. De centrale vraag daarbij was:
Hoe kan in Nederland de circulariteit van smartphones en elektrische tandenborstels verder worden verbeterd?
Belanghebbende spelers in de twee productieketens zijn geïnventariseerd en diepte-interviews zijn afgenomen met ondernemers, strategische beslissers en beïnvloeders in en om de Nederlandse metaalrecyclingbranche, waaronder Huiskes Metaal, Holland Recycling en Van Gansewinkel.
RESULTATEN EN INZICHTEN
Het inzoomen op de productieketens van smartphones en elektrische tandenborstels bracht concrete inzichten naar boven op het gebied van circulaire knelpunten en kansen. Hoewel het om kleine steekproeven ging, kunnen de inzichten exemplarisch zijn voor de ervaren praktijk van andere stakeholders in deze of andere e-waste productieketens.
COMPLEXE KETENS
De productieketens van smartphones en elektrische tandenborstels zijn complex. Tientallen commissies houden zich nationaal en internationaal bezig met circulaire en economische ontwikkelingen en belangen. Veel brancheorganisaties oefenen via lobby invloed uit op vernieuwingen in de keten en overheidsbeleid in Nederland en Europa.
SAMENHANGENDE KNELPUNTEN
In de twee productieketens doet zich bij ondernemers uit verschillende schakels een grote diversiteit voor aan technologische, financieel-economische, juridisch-politieke en sociaal-culturele knelpunten. Vaak houden deze punten verband met elkaar:
1. Grote producenten lijken weinig belang te zien in circulaire verbeteringen
• Grote producenten voeren geen of ondergeschikt beleid ten aanzien van recycling en hergebruik van producten(-onderdelen).
• In ontwerp lijken andere eisen( zoals waterdichtheid en bestendigheid) belangrijker dan circulariteit( waaronder herbruikbaarheid).
5