Realiteit in circulariteit - ESB Avans Hogeschool Realiteit in circulariteit - ESB Avans Hogeschool | Page 28

aanzien van de gerelateerde vraagstukken ? - Welke partijen kunnen bijdragen aan een volgende stap naar de oplossing van knelpunten ?
1.6 STEEKPROEF
Er zijn zoveel mogelijk schakels in de keten geanalyseerd om diverse perspectieven in de keten te betrekken . Internationale schakels , marktpartijen en overheden zijn onderzocht via deskresearch naar relevante beleidsdocumenten en -rapporten en berichten in vakmedia . Een aantal Nederlandse stakeholders of hun vertegenwoordigers is geselecteerd voor een interview . Van deze organisaties is de hoogst verantwoordelijke op het gebied van circulariteit , duurzaamheid en / of commercie benaderd . Zie voor details bijlage 2 . Keten van smartphones : Apple , Samsung , Fairphone , NVMP / FIAR , EERA , KPN , Wecycle , Van Gansewinkel Groep , Platform Sustainable Resource Management van TU Delft , Ministeries van EZ en I en M , Huiskes Metaal , Holland Recycling , Sims Recycling Solutions , HKS Metals , Closing the loop , Reversed Concepts , Accelleratio en MVO Nederland . Keten van elektrische tandenborstels : Philips , NVMP / FIAR , EERA , Wecycle , Van Gansewinkel Groep , Platform Sustainable Resource Management van TU Delft , Ministeries van EZ en I en M , Van Peperzeel , Reversed Concepts , Accelleratio en MVO Nederland .
1.7 DATA-ANALYSE
De informatie is gestructureerd opgehaald en geanalyseerd aan de hand van de onderzoeksvragen . In de interviews en bedrijfsbezoeken is gevraagd naar bevestiging of tegenspraak van uitspraken uit eerder afgenomen interviews over spelers en ontwikkelingen in de markten en branches .
Ter controle zijn opgedane inzichten en analyses geverifieerd in drie valideringsinterventies :
• In februari 2016 in een focusgroep met docentexperts van het lectoraat Sustainable Strategy and Innovation van Avans Hogeschool . De docentauteurs gaven feedback op het onderzoeksontwerp en de kwaliteit van de analyses . De feedback was positief .
• In april 2016 bij betrokkenen bij circulaire innovatie op de Innovation Expo in Amsterdam ( Droog , 2016 ). Aan de hand van visualisaties gaven bezoekers feedback en input . Op basis hiervan werden enkele schakels in de productieketen en knelpunten toegevoegd .
• In mei 2016 met de KAM-commissie ( Kwaliteit , Arbo en Milieu ) van de Metaal Recycling Federatie . Vijf recyclers gaven feedback op de belangrijkste analyses en inzichten . De algemene inzichten in de productieketens , knelpunten en interpretaties werden herkend .
15