Realiteit in circulariteit - ESB Avans Hogeschool Realiteit in circulariteit - ESB Avans Hogeschool | Page 28

aanzien van de gerelateerde vraagstukken?- Welke partijen kunnen bijdragen aan een volgende stap naar de oplossing van knelpunten?
1.6 STEEKPROEF
Er zijn zoveel mogelijk schakels in de keten geanalyseerd om diverse perspectieven in de keten te betrekken. Internationale schakels, marktpartijen en overheden zijn onderzocht via deskresearch naar relevante beleidsdocumenten en-rapporten en berichten in vakmedia. Een aantal Nederlandse stakeholders of hun vertegenwoordigers is geselecteerd voor een interview. Van deze organisaties is de hoogst verantwoordelijke op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en / of commercie benaderd. Zie voor details bijlage 2. Keten van smartphones: Apple, Samsung, Fairphone, NVMP / FIAR, EERA, KPN, Wecycle, Van Gansewinkel Groep, Platform Sustainable Resource Management van TU Delft, Ministeries van EZ en I en M, Huiskes Metaal, Holland Recycling, Sims Recycling Solutions, HKS Metals, Closing the loop, Reversed Concepts, Accelleratio en MVO Nederland. Keten van elektrische tandenborstels: Philips, NVMP / FIAR, EERA, Wecycle, Van Gansewinkel Groep, Platform Sustainable Resource Management van TU Delft, Ministeries van EZ en I en M, Van Peperzeel, Reversed Concepts, Accelleratio en MVO Nederland.
1.7 DATA-ANALYSE
De informatie is gestructureerd opgehaald en geanalyseerd aan de hand van de onderzoeksvragen. In de interviews en bedrijfsbezoeken is gevraagd naar bevestiging of tegenspraak van uitspraken uit eerder afgenomen interviews over spelers en ontwikkelingen in de markten en branches.
Ter controle zijn opgedane inzichten en analyses geverifieerd in drie valideringsinterventies:
• In februari 2016 in een focusgroep met docentexperts van het lectoraat Sustainable Strategy and Innovation van Avans Hogeschool. De docentauteurs gaven feedback op het onderzoeksontwerp en de kwaliteit van de analyses. De feedback was positief.
• In april 2016 bij betrokkenen bij circulaire innovatie op de Innovation Expo in Amsterdam( Droog, 2016). Aan de hand van visualisaties gaven bezoekers feedback en input. Op basis hiervan werden enkele schakels in de productieketen en knelpunten toegevoegd.
• In mei 2016 met de KAM-commissie( Kwaliteit, Arbo en Milieu) van de Metaal Recycling Federatie. Vijf recyclers gaven feedback op de belangrijkste analyses en inzichten. De algemene inzichten in de productieketens, knelpunten en interpretaties werden herkend.
15